Dades del Ministeri de Treball
La majoria d’empleats tanquen el primer trimestre més pobres
L’increment salarial pactat en els convenis col·lectius es queda en el 2,9%, tres dècimes per sota de la inflació
Gairebé sis milions de treballadors espanyols han tancat el primer trimestre d’aquest 2024 més pobres del que el van començar. Els seus sous pugen, sí, però ho estan fent a un ritme més lent que la inflació. Així ho constaten les dades recopilades pel Ministeri de Treball publicades ahir, segons les quals el salari mitjà pactat en conveni col·lectiu va augmentar un 2,9%, davant un IPC tres dècimes per sobre.
La negociació col·lectiva no està sent capaç, en la majoria dels casos, de blindar el poder adquisitiu dels treballadors. Malgrat la bona marxa del PIB, que va tancar el 2023 amb millors números dels que inicialment estaven previstos, aquesta generació de riquesa no s’està traduint en prou remuneracions que evitin que la majoria dels assalariats siguin una mica més pobres en aquesta arrencada de l’any.
L’objectiu conjunt que es van marcar patronal i sindicats al seu Acord per a l’Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC) és que els sous pugessin aquest any almenys un 3%. S’està complint en el cas d’aquells convenis firmats aquest mateix 2024, però no per a aquells que estan vigents i que es guien per quantitats ja pactades prèviament.
Increments limitats
Segons les dades de Treball, els acords firmats aquest any recullen increments salarials del 4,4%, substancialment per sobre tant de la mitjana com dels actuals nivells d’inflació. El problema és que són una mínima part. Dels 8,39 milions de treballadors espanyols coberts actualment per un conveni vigent, aquest 4,4% regeix només per a 384.223 persones. Els altres 8,01 milions d’assalariats estan veient incrementats els sous un 2,8%.
L’evolució dels salaris pactats en convenis col·lectius traça una revalorització lleugerament inferior a la d’altres indicadors. Segons les dades de nòmines obtingudes per CaixaBank i actualitzades en temps real, els sous estan creixent un 3,1%. Una xifra superior, però igualment per sota dels actuals nivells d’inflació. Després del repunt experimentat al març després de la retirada de l’IVA reduït a la factura de la llum, l’IPC mitjà es va situar en el 3,2%. La distància entre el ritme a què creixen els sous i el preu d’elements bàsics en el dia a dia de les famílies pot ser especialment acusada.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Conferència a Brussel·les ¿Què ha trencat i què pot trencar Junts en la negociació amb el PSOE? Les claus de l’estratègia de Puigdemont
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034
- Així va l’Eurolliga La quarta victòria confirma la rehabilitació del Barça