Noves regles fiscals
L’Airef demana reunir la Conferència de Presidents per debatre els ajustos
L’Autoritat Fiscal eleva al 2% la seva previsió de creixement del PIB el 2024 i preveu que el dèficit públic baixarà el 3%
L’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) va fer una crida al Ministeri d’Hisenda perquè al més aviat possible, "i de manera decidida", comencin els treballs i el diàleg amb totes les administracions públiques previs al Pla Estructural per al període 2025-2028 que tots els Governs han de presentar a Brussel·les abans del pròxim 20 de setembre, en el marc de les noves regles fiscals de la Unió Europea. L’organisme recomana, fins i tot, que es reuneixi la Conferència de Presidents autonòmics, davant la dimensió de l’ajust pressupostari que s’anticipa per als pròxims anys, en l’entorn dels 40.000 milions.
"Existeix un element cert i és que caldrà realitzar un ajust sobre l’escenari inercial", va dir ahir la presidenta de l’Airef, Cristina Herrero, durant la presentació del preceptiu Informe sobre els Pressupostos Inicials de les Administracions Públiques 2024 que cada any ha d’elaborar l’organisme.
Diàlegs bilaterals
Herrero va reclamar diàlegs bilaterals amb cada una de les comunitats autònomes, així com reunions del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) i de la Comissió Nacional de l’Administració Local (CNAL).
L’Airef estima que les noves regles fiscals aboquen els comptes del conjunt de les administracions públiques a un ajust del 0,63% del PIB en cada un dels pròxims quatre anys (equivalent a uns 9.900 milions d’euros per a cada exercici, amb dades del PIB del 2024). El nou marc europeu permet distribuir l’ajust en un període més ampli, de set anys, condicionat a determinats compromisos d’inversió. Per a aquest supòsit, l’Airef estima l’ajust anual necessari en el 0,43% del PIB.
De moment, l’Autoritat Fiscal ha revisat a l’alça la previsió de creixement del PIB per al 2024 (des de l’1,7% al 2%) i continua preveient que el dèficit públic del conjunt de les administracions públiques baixarà des del 3,6% del PIB el 2023 al 3% el 2024. Per al 2025, en absència de noves mesures, s’anticipa un dèficit del 2,9%, i per als exercicis següents s’estima que aquesta variable s’estabilitzarà en l’entorn del 3,2% del PIB.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034