¿No volem fabricar fàrmacs?
Si alguna cosa vam aprendre amb la pandèmia és que hi ha productes o serveis que no poden deixar-se completament en mans de tercers. I no em refereixo només a les mascaretes. És el mateix que ha passat amb els xips, en mans coreanes i taiwaneses, i moltes altres coses que vam deixar de fabricar perquè les fessin d’altres. Per això, des de les instàncies europees es potencia el concepte d’autonomia estratègica, és a dir, de tenir producció i reserves de béns essencials.
Em va deixar preocupat la recent advertència del conseller delegat de la farmacèutica catalana Reig Jofre, Ignasi Biosca, que va assegurar que hi ha fàrmacs que no surt a compte produir malgrat ser bàsics. I això es deu a la pressió de les administracions per abaixar-ne els preus, ja que són productes regulats. Va posar l’exemple d’un xarop antibiòtic que produeixen, ancorat en 98 cèntims de preu de venda. "Si no es paga el que realment costa un producte, s’acabarà produint en països amb costos més baixos", va proclamar.
Notícies relacionadesÉs un avís a navegants. La seva companyia, per exemple, ha decidit centrar-se en productes de base biològica, més rendibles, com a conseqüència de l’augment de costos, que no es poden repercutir en el preu, que està regulat, per l’alça de les matèries primeres i de l’energia i per la pujada prevista aquest any per la clàusula de garantia salarial del conveni col·lectiu de la indústria química entorn del 12%. I això afecta les medicines de baix cost però d’elevada importància per al dia a dia.
Si volem apostar per una indústria que produeixi genèrics imprescindibles aquí en comptes d’haver d’importar-los a la desesperada en situacions d’emergència, caldria aplicar una política que combinés uns preus de venda assumibles que alhora cobrissin els costos i donessin una mica de benefici, sense necessitat d’arribar als nivells que al seu dia van provocar la pressió per rebaixar-los. Si no, en cas de necessitat extrema, com en la pandèmia, haurem d’utilitzar el portatalonaris i pagar el que ens demanin, i ja sabem què passa.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Informe de l’OCDE Espanya, entre els sis països on els fons de pensions es desinflen
- L’empresa de l’autocar sinistrat va fer fallida i l’amo anava per lliure
- Elena Manzano: "Cal trencar la premissa que Catalunya dona i Extremadura rep"
- Estrena a TV3 ‘Et faran un home’ relata les vexacions sofertes en la mili
- EIX EN TRANSFORMACIÓ Collboni fitxa Joan Oliveras com a president del consell per a la Rambla
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Televisió Una soltera abandona la seva cita a 'First Dates' després de les preguntes a les quals va ser sotmesa: "A mi em sembla un escàndol"
- A València Condemnats per contractar un sicari que va morir en un accident de moto quan anava a matar la seva víctima
- Club Entendre + Animals i plantes Molsa, vesc i grèvol: tres plantes protegides per les quals et poden multar
- Junts per Catalunya Per què Pujol torna al pujolisme