Un vehicle d’inversió clau d’Abu Dhabi
Taqa està presidida pel ministre d’Inversions dels Emirats Àrabs, Mohamed Hassan al-Suwaidi. La seva presència s’ha expandit a 11 països i el seu valor en actius suma 52.800 milions de dòlars.
El gegant energètic emiratià va començar la seva història el 1998, amb la privatització del sector energètic i hídric de la capital del país, però no va ser fins al 2005 que va sortir a la borsa d’Abu Dhabi. No obstant, el principal accionista és Abu Dhabi Power Corporation (ADPower), amb el 90% del capital, una filial d’ADQ, propietat del Govern emiratià; mentre que un 7,3% correspon a l’empresa tecnològica Multiply Group, i en borsa amb prou feines té un 1,4% de capital flotant.
La companyia està presidida pel ministre d’Inversions d’Emirats Àrabs, Mohamed Hassan al-Suwaidi, i dirigida per Jasim Husain Thabet. A partir d’aquí, la companyia va començar una expansió i diversificació que, a més de la presència en el seu país d’origen, l’ha portat a 10 països més (el Canadà, Ghana, l’Índia, l’Iraq, el Marroc, els Països Baixos, Oman, l’Aràbia Saudita, el Regne Unit i els Estats Units). Si fructifica el seu interès per Naturgy, es podria afegir Espanya a aquesta llista.
Taqa es descriu a si mateixa en la seva pàgina web com una de les empreses de serveis públics més grans de la seva regió d’influència, que és Europa, el Pròxim Orient i l’Àfrica, cosa que es coneix per les sigles d’EMEA. I té presència a totes les parts de la cadena de valor de l’energia, des de la generació fins a la transmissió i distribució i la comercialització. Compta amb un total de 20,8 gigawatts (GW) de potència instal·lada arreu del món i 3,4 GW de capacitat de xarxa en construcció. És un dels principals productors de petroli i gas de l’oest del Canadà i compta amb dues instal·lacions estratègiques d’emmagatzematge de gas a Holanda.
Eixam accionarial
En total, suma un valor en actius de 52.800 milions de dòlars, l’equivalent a gairebé 50.000 milions d’euros al canvi actual. A més, compta amb drets exclusius per participar en tots els futurs projectes de generació d’energia i aigua licitats a Abu Dhabi durant els pròxims deu anys amb una participació mínima del 40%, segons explica en la seva estratègia davant inversors.
Notícies relacionadesTaqa és un dels tres inversors de Masdar, que es defineix com el braç inversor de l’emirat pel que fa a energies renovables, malgrat estar format per companyies que tenen presència en el sector petroler i gasista. Taqa té el 43% del capital de Masdar, al qual se suma el 33% del fons sobirà Mubadala i el 24% de la petrolera estatal emiratiana ADNOC. A més, el seu president és el Sultan al-Jaber, el polèmic líder de la COP28 que, al seu torn, és director de la petrolera estatal ADNOC.
Les relacions de Masdar amb Espanya s’estenen a Cepsa i Iberdrola. Amb la primera va firmar un acord el 2020 per crear una aliança d’empreses per desenvolupar projectes d’energies renovables a Espanya i Portugal.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034