Frau fiscal
La Hisenda catalana fa aflorar 12 milions per 27 canvis ficticis de domicili
15 contribuents van simular tenir residència en altres autonomies i 12 més a l’estranger
L’Agència Tributària de Catalunya (ATC) va fer aflorar l’any passat 286 milions d’euros, gairebé la mateixa suma que el 2022 (294 milions), segons les dades del pla de prevenció contra el frau 2023-2026. En el primer exercici d’aquest pla es van realitzar 54.544 actuacions, el 7% més que el 2022, segons va explicar ahir la secretària d’Hisenda de la Generalitat, Marta Espasa.
La detecció de canvis ficticis de domicili fiscal va arribar als 12 milions, molt per sota dels dels 50 milions del 2022, després de realitzar un total de 200 requeriments. De la xifra total, 2,1 milions corresponen a la simulació de residència en altres comunitats autònomes, essencialment Madrid, i 9,9 milions a altres països, sobretot Andorra; que han afectat un total de 27 contribuents. D’aquests, 15 corresponen a deslocalitzacions a altres autonomies i 12 a l’estranger. En aquesta línia també van aflorar béns no declarats a l’estranger per 1,6 milions en un total de 18 liquidacions.
La consellera d’Economia, Natàlia Mas, va recordar que alguns estudis situen entre el 15% i el 20% el nivell de frau, tot i que el que és segur, va afegir, és que "afecta l’Estat del benestar" i la funció redistributiva que ha de desenvolupar l’Administració. Mas va aprofitar per reiterar que la pressió fiscal a Catalunya està per sota de la mitjana europea, en resposta implícita a les afirmacions recents del president de la patronal Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, sobre que la comunitat és "un infern fiscal".
A l’exercici anterior, la Hisenda catalana va practicar 24 liquidacions per deslocalitzacions fictícies de contribuents, la meitat que el 2021, però pel doble d’import, gairebé 50 milions. En total hi va haver 10 liquidacions que van generar 4,5 milions d’euros per simular canvi de residència a altres autonomies, sobretot a Madrid; i 14 a l’estranger, que van generar 45 milions. El 2021 van ser 45 liquidacions per 28,7 milions, de les quals 20 van ser per canvis ficticis a altres comunitats per 1,289 milions; i 25 a l’estranger, per 27,5 milions.
Successions i donacions
Notícies relacionadesEl 42% del frau es va concentrar en l’impost de successions i donacions, amb 121 milions, seguit pel de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats (ITP i AJD), que graven entre d’altres la compravenda d’habitatges de segona mà, amb 84 milions. El següent va ser l’impost de patrimoni, amb 76 milions.
L’àrea d’inspecció va ser la que més frau va fer aflorar, amb el 48% del total, seguida per gestió, amb el 39%, i recaptació, amb el 13%. El mapa de ruta de l’ATC compta amb 68 mesures, entre les relacionades amb la conscienciació fiscal, la transparència o detecció i correcció del frau fiscal, entre d’altres.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia