Investigació al gegant asiàtic
La UE obre un nou front contra la Xina per les traves a material sanitari europeu
La Comissió Europea pretén forçar el Govern de Xi a garantir reciprocitat sense discriminacions en l’accés a les licitacions públiques
La Unió Europea va llançar ahir una nova investigació contra la Xina –la primera sota l’Instrument de Contractació Internacional– pels obstacles a què s’enfronten els productes i dispositius mèdics i sanitaris europeus per entrar al mercat asiàtic, un dels més grans del món juntament amb el de la UE i els Estats Units. La Comissió Europea creu que Pequín discrimina "injustament" les empreses europees i estrangeres i vol que el Govern de Xi Jinping garanteixi reciprocitat en l’accés i un nivell d’obertura similar al que ofereix la UE.
"L’obertura és vital perquè les empreses prosperin, per als consumidors i per estimular la innovació. Estem iniciant aquesta investigació amb la Xina perquè puguem aconseguir igualtat de condicions en els nostres mercats d’adquisicions per als productors de dispositius mèdics, en les dues parts. Lamentablement, les nostres repetides converses amb la Xina han sigut infructuoses. Aquesta investigació ens ajudarà a trobar solucions mútuament acceptables", va justificar en un comunicat el vicepresident i responsable de comerç, Valdis Dombrovskis, que ha abordat al més alt nivell aquest problema sense trobar-hi cap solució.
Les proves obtingudes, segons Brussel·les, indiquen que el mercat d’adquisicions de dispositius mèdics a la Xina s’ha tornat gradualment més tancat tant per a les empreses europees i estrangeres com per als productes fabricats a la UE. "Han dificultat de manera greu i recurrent l’accés dels operadors econòmics, béns i serveis de la Unió al mercat de la contractació pública de productes sanitaris de la Xina", afirma la Comissió.
Un forrellat promogut per les pràctiques de Pequín per protegir les seves empreses afavorint l’adquisició de productes i serveis sanitaris nacionals, impulsant la compra per part dels hospitals de productes de gamma mitjana i alta fabricats al país –el 50% per al 2020 i el 70% per al 2025–, ordenant a les autoritats locals i hospitals públics donar prioritat als productes nacionals sota compres centralitzades que dificulten encara més l’accés estranger i restringint els béns importats tret que no estiguin disponibles al mercat xinès.
Solució negociada
S’enviarà un qüestionari a les autoritats xineses amb l’objectiu d’obrir un "diàleg constructiu" amb Pequín. Tot i que no hi ha terminis per a aquest diàleg, la Comissió Europea té l’obligació d’acabar la investigació en un termini de nou mesos que podria prorrogar-se cinc mesos addicionals. L’objectiu del procés és aconseguir una solució negociada per eliminar la discriminació en la contractació pública xinesa. Si Pequín i Brussel·les no arribessin a un acord, l’instrument preveu la possibilitat de sancionar les empreses xineses que participen en licitacions a la UE assignant-los barems més baixos quan licitin o excloent-les directament dels processos.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034