Elaboració del cava a Catalunya

La Generalitat denega l’erto a Freixenet al no veure causa major

Treball rebutja la justificació de la sequera per suspendre 600 contractes 

L’empresa negociarà un expedient per altres raons

La Generalitat denega l’erto a Freixenet al no veure causa major

Paula Clemente

2
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

Els sindicats s’hi van oposar frontalment i acaben de guanyar una mica més de temps i poder de negociació. La Generalitat ha denegat a Freixenet, filial catalana del grup alemany Henkell Freixenet, l’expedient de regulació temporal de l’ocupació (erto) que va sol·licitar la setmana passada per mirar de gestionar la caiguda d’activitat provocada per la sequera. Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, la Conselleria d’Empresa i Treball no veu provada la causa de força major amb què la companyia justificava la suspensió (o modificació) de més de 600 contractes, el 80% de la plantilla de la cavista catalana.

"Hi ha dos elements que justifiquen els ertos de força major ordinària que són capitals: la imprevisibilitat i la inevitabilitat", justifica la conselleria. "La força major ordinària actua davant fets que l’empresa no pot preveure ni evitar, tals com incendis o explosions, entre d’altres, que anul·lin totalment o parcialment el centre de treball i que no permetin l’activitat", aprofundeixen fonts d’aquest departament. "Sobre la previsibilitat, la situació del secà i la falta de pluges no és un fet sobrevingut: fa més de tres anys que el país pateix sequera", diuen. En canvi, els altres sis ertos que ha aprovat la Generalitat relacionats amb la sequera abans del de Freixenet sí que s’han acceptat com a causa major per estar vinculats amb restriccions que depenen de decrets del Govern català. "No és el cas que ens ocupa", afirmen aquestes fonts.

Altres condicions

Notícies relacionades

Ara, la companyia amb operativa a Sant Sadurní d’Anoia té diverses opcions. Apel·lar la decisió, tot i que ho faria davant el mateix organisme que l’ha pres, o aplicar un erto per circumstàncies econòmiques, tècniques, organitzatives o productives (cosa que en els circuits legals es coneix com a erto ETOP, per aquestes sigles). En aquest segon cas, la Generalitat ja no hi tindria res a dir, ja que és una mesura que han de negociar amb la representació dels treballadors. De tota manera, si les dues parts no arribessin a un acord, Freixenet té llibertat legal per tirar cap endavant el procediment unilateralment.

En aquest sentit, fonts pròximes a l’empresa asseguren que el grup esperava la decisió, però que no per això se sent menys "decebut" per aquesta. "Si hi ha una cosa imprevisible és la sequera i els seus efectes", defensen els que també donen fe que la companyia fa més de tres anys que treballa internament i demanant a la Denominació d’Origen Cava (DO Cava) mesures que els ajudin a surfejar millor aquesta situació. Públicament, Freixenet assegura que continuarà les "negociacions constructives" amb el comitè d’empresa i amb els sindicats. "Si bé el grup accepta la decisió de la Generalitat, es manté ferm en la necessitat d’un erto", apunta en un comunicat, en el qual confirma que "les condicions climàtiques" i "la resposta del Govern" els aboquen, efectivament, a sol·licitar un erto ETOP. "El motiu de la sol·licitud segueix vigent", afirma l’elaboradora de cava.