Quatre vegades més car que fa quatre anys
Les accions del Sabadell s’han revaloritzat el 364% des del 27 de novembre del 2020, quan es van trencar les últimes negociacions de fusió amb el BBVA, els títols del qual han pujat el 167,5%. Els analistes veuen en l’operació la necessitat de l’entitat basca de créixer a Espanya.
La possible fusió entre el BBVA i el Banc Sabadell torna a l’estrada. L’entitat bancària presidida per Carlos Torres va confirmar a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) contactes amb el seu homòleg al Sabadell, Josep Oliu, de cara a "negociacions per explorar una possible fusió entre les dues entitats". No és el primer cop que aquesta operació es posa en marxa, però la capitalització de totes dues a la borsa no és la mateixa. Mentre que les accions del Sabadell van créixer un 364% des del 27 de novembre del 2020, data en què es van trencar les últimes negociacions, els títols del BBVA van pujar un 167,5%.
És a dir, el banc presidit per Oliu val gairebé quatre vegades més que fa quatre anys, quan l’acció tenia un preu de 0,3476 i la capitalització era de 6.924 milions d’euros. Aquell mateix dia, el preu per acció del BBVA era de 3,958 i la capitalització era de 26.387 milions d’euros. Tampoc és igual la seva evolució en els quatre primers mesos de l’exercici actual: el Sabadell creix un 66,8% fins al preu d’1,86 euros per acció i el BBVA puja un 22,5% fins al preu de 10,06 euros per acció.
Els analistes veuen aquesta fusió com una forma del BBVA d’augmentar la seva presència a Espanya. "Per al BBVA seria augmentar la seva presència en l’àmbit espanyol", exposa l’analista d’iBroker Antonio Castelo, tot i que "caldrà esperar a veure les condicions de l’operació". L’entitat bancària va quantificar un total de 801.700 milions d’actius en total repartits en més de 25 països, tot i que la seva fortalesa és Mèxic, seguit del mercat espanyol. "És una sorpresa, però en cert sentit posa de manifest la dificultat de les entitats bancàries per créixer", assenyala l’analista d’XTB Joaquín Robles. Quan caiguin els seus marges d’interès per la relaxació dels tipus d’interès, els ingressos descendiran respecte a anys anteriors i una manera de seguir a l’alça és a través de fusions. "El BBVA sospesa què pot fer amb els ingressos històrics d’aquest any", apunta Robles.
Fusions complicades
S’ha de recordar que les fusions bancàries després de la crisi del 2008 i el final de les caixes d’estalvi es van tornar complicades, si bé l’operació del BBVA i el Sabadell es remunta a escassos anys. En el seu moment es va arribar a especular sobre l’adquisició del segon per part del primer aprofitant la seva situació: "El banc presentava pèrdues, se l’acusava de tenir molta exposició a pimes i es pensava que la filial britànica era un llast", explica l’analista de XTB.
Actualment els seus números són uns altres. El Sabadell va anunciar fa escassos dies uns beneficis de 308 milions d’euros entre gener i març del 2024, un 50,4% més que l’any anterior, i preveu superar en el conjunt de l’exercici els 1.332 milions d’euros que va obtenir el 2023, el benefici més gran des de la seva fundació el 1881.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia