Mercat de les telecomunicacions

Telefónica dispara el benefici un 80% i encarrila retenir Digi com a client

El grup firma un principi d’acord amb la teleco romanesa per continuar llogant-li la seva xarxa 

L’objectiu és evitar que la ‘low cost’ vagi a Masorange

Telefónica dispara el benefici un 80% i encarrila retenir Digi com a client

Carlos Luján - Europa Press

2
Es llegeix en minuts
David Page

Telefónica arrenca l’any del seu centenari i de l’estrena del seu nou pla estratègic disparant els seus resultats. El grup ha elevat el seu benefici net en el primer trimestre de l’any fins als 532 milions d’euros, un 78,9% més que els 298 milions del mateix període de l’any anterior, quan va registrar un impacte extraordinari negatiu per diversos ajustos comptables i fiscals.

La companyia de telecomunicacions, en ple sotrac accionarial per la tornada a la seva capital de l’Estat espanyol per contrarestar l’entrada de l’Aràbia Saudita, presumeix de "sòlides taxes de creixement i rendibilitat". El grup aconsegueix uns ingressos totals de 10.140 milions d’euros en els tres primers mesos de l’exercici, amb un lleuger increment del 0,9%, però amb un fort impuls pels ingressos per serveis de telecomunicacions (+2,3%).

"Hem arrencat l’any mostrant un sòlid enfortiment del nostre negoci recolzat en el desplegament del nostre nou full de ruta, el pla estratègic GPS, que guiarà Telefónica fins al 2026. Milloren els ingressos, l’activitat comercial i la qualitat del servei", va destacar el president de Telefónica, José María Álvarez-Pallete.

El resultat operatiu abans de depreciacions i amortitzacions (ebitda) ha crescut en el primer trimestre més del doble que els ingressos, amb un increment de l’1,9%, fins als 3.205 milions. La xifra d’inversió ha arribat als 1.056milions en el trimestre, un 2,7% més, de tal manera que la ràtio d’inversió sobre ingressos s’ha situat en el 10,4%, en línia amb l’objectiu de contenció després del gran esforç inversor d’anys previs i de tancar el 2024 amb una ràtio del 13%. El deute del grup, en canvi, torna a créixer i assoleix els 28.482 milions al tancament del trimestre, un 4% més que l’endeutament financer net amb què va acabar el 2023 i un 7,7% per sobre que fa un any. Al llarg del primer trimestre, Telefónica ha aconseguit finançament a llarg termini per import de 4.008 milions. L’activitat de finançament ha permès al grup mantenir una posició de liquiditat de 19.337 milions i tenir coberts els venciments dels pròxims tres anys.

Protegir el negoci majorista

Notícies relacionades

Amb la bona evolució en els primers compassos de l’any, Telefónica confirma els seus objectius per al conjunt de l’exercici. A més, la guia de previsions del grup preveu una xifra d’inversió sobre ingressos de fins al 13% i un increment del flux de caixa lliure superior al 10%.

Telefónica s’acosta a aconseguir un dels objectius estratègics a curt termini per protegir el seu negoci majorista i encarrila un acord amb Digi –la teleco d’origen romanès que s’ha convertit en la que més creix del mercat espanyol gràcies a la seva política de tarifes de baix cost– per ampliar l’acord d’ús de la seva xarxa, que expira el 2026, i evitar així que passi a ser client de la nova Masorange. La fusió d’Orange Espanya i MásMóvil, i el consegüent naixement de Masorange, va rebre l’autorització de la Comissió Europea gràcies a la cessió d’actius pactats amb Digi.