Transició energètica

Brufau: "Repsol no és retardista, sinó activista contra el canvi climàtic"

El president de la petrolera replica a Ribera i obté l’aval dels accionistes en l’aposta pels combustibles renovables

Brufau: "Repsol no és retardista, sinó activista contra el canvi climàtic"

Marta Fernández - Europa Press - Archivo

1
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

"En aquesta casa no som retardistes ni negacionistes. Som absoluts activistes en la lluita contra el canvi climàtic i ho demostrem cada dia al descarbonitzar la nostra indústria", va afirmar ahir el president de Repsol, Antoni Brufau. Responia així a les declaracions de la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, després de la participació del conseller delegat de la petrolera en l’últim Fòrum de Davos, en el qual va titllar d’"ideològica" la política energètica europea i va defensar l’ús de totes les tecnologies en la transició energètica.

Notícies relacionades

L’afirmació es va produir durant la intervenció de Brufau en la junta d’accionistes de Repsol, celebrada a Madrid, en la qual els "amos" de la companyia van avalar amb els seus vots la seva estratègia de transició energètica, que va ser una de les coses que va posar en qüestió la vicepresidenta Ribera i que va prendre encara més rellevància pública després d’una demanda d’Iberdrola per ecoblanqueig en la seva publicitat de biocombustibles. Aquesta estratègia implica mantenir la seva producció de petroli i gas i impulsar alhora la seva descabornització a través dels combustibles i gasos renovables, com van defensar durant la junta tant el president de la petrolera com el seu conseller delegat, Josu Jon Imaz.

Brufau, en qualsevol cas, va quedar completament eclipsat per Imaz, que al final de la trobada va entrar en el cos a cos dialèctic amb diversos accionistes, activistes d’organitzacions com Greenpeace i Finanzas Éticas. Imaz va acusar la "ideologia tancada" d’aquests activistes i el "lobi elèctric" de l’increment de les emissions de CO2 i va assegurar que Repsol "continuarà produint petroli i gas perquè el món ho necessita". "El cable, la taula i la cadira sobre la qual estic assegut estan fets amb petroli. Les pales dels aerogeneradors estan fetes de petroli, la carrosseria del cotxes elèctrics cada vegada tindrà més petroli per reduir-ne el pes i les plaques fotovoltaiques estan fetes amb petroli. Necessitem molt petroli. I, a més, té una virtut: que no genera emissions perquè no es crema", va afirmar el dirigent. Abans, els activistes havien acusat la companyia de ser el primer "generador de canvi climàtic" d’Espanya i de "confondre l’opinió pública", i li havien advertit que "el petroli i el gas verd no existeixen".