Per la porta o per la finestra

Per la porta o per la finestra
1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Com en la política, el diàleg sempre és millor que la caixa o faixa i, no diguem, la ruptura. També en els negocis. Per això ha sorprès l’opa llançada pel BBVA una vegada que el consell de Banc Sabadell va donar un cop de porta a la seva proposta. Quan tothom especulava quin seria el següent pas del banc presidit per Carlos Torres Vila, que ja va fracassar en l’intent amb la mateixa entitat el 2020, aquest va sorprendre amb l’oferta pública d’esquena al consell d’administració presidit per Josep Oliu. Una opa hostil, en definitiva, que presagia conflicte, com es va veure ahir a la nit amb la denúncia del Sabadell davant la CNMV per –assegura– saltar-se la normativa d’opa.

Des del 1987, quan el Banc de Bilbao es va llançar sobre Banesto, no es veia en el mercat bancari espanyol una ofensiva d’aquesta naturalesa. Aquestes operacions sense acord generen tensions i batalles judicials, com va passar en un altre sector com l’energètic amb l’opa de Gas Natural (avui Naturgy) sobre Endesa el 2005, llavors presidida per Manuel Pizarro, que va ser candidat a ministre d’Economia pel PP el 2008.

Notícies relacionades

Encara ressona el rebuig virulent de Pizarro, Constitució en mà, davant l’opa de la companyia catalana, que es va traslladar al terreny polític. La llavors presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, va arribar a criticar que la seu d’una gran empresa "sortís del territori nacional". Després de dos anys de plets i bronca política, Gas Natural va desistir de la seva oferta i La Caixa, el seu principal accionista, va acabar patrocinant la selecció espanyola de futbol.

L’ofensiva actual del BBVA, que es va precipitar després d’una filtració, té lloc en el pitjor dels moments: en plena campanya electoral catalana. No només el Govern del PSOE i Sumar, sinó la Generalitat catalana (ERC) i la valenciana (PP, tot i que entre els populars no hi ha unanimitat) o el món empresarial català l’han rebutjat. I a més ¿quin polític enmig d’una campanya aplaudirà una operació que pot reduir l’ocupació i la competència? I menys quan el BBVA intenta entrar per la finestra en comptes d’insistir a trucar a la porta.