Perspectives 2024-2025

El sector turístic i el farmacèutic seran els que creixeran més aquest any

La indústria tèxtil i la paperera seguiran en el furgó de cua, segons un estudi, tot i que no es preveuen caigudes en l’activitat de cap branca

La majoria de les activitats productives han tornat a la velocitat de creuer prèvia a la pandèmia

El sector turístic i el farmacèutic seran els que creixeran més aquest any

Rosa María Sánchez

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

Superats els pitjors embats econòmics de la pandèmia, la interrupció de les cadenes de subministrament, la guerra a Ucraïna, la crisi energètica i el repunt de la inflació, el creixement dels principals sectors productius a Espanya semblen haver recuperat la velocitat de creuer que havien consolidat a finals del 2019, abans del xoc sanitari.

Així almenys es desprèn del nou observatori sectorial que ha desenvolupat el servei d’estudis Caixabank Research, una eina d’anàlisi que assenyala a les branques relacionades amb la transició digital (tecnologies de la informació i la comunicació i serveis professionals), la indústria farmacèutica i el turisme com les de més gran creixement previst per al 2024 i el 2025. La construcció també forma part d’aquest grup capdavanter que creixerà per sobre de la mitjana, segons l’informe del nou observatori, publicat avui. En general són sectors que, segons Caixabank Research, tenen "tendències seculars molt positives" o que tenen un fort avantatge competitiu (com ara el farmacèutic o el turístic).

En el furgó de cua, els sectors tèxtil i paperer continuaran sent els de més feble creixement el 2024 i 2025, segons assenyala l’anàlisi de CaixaBank Research, que, en tot cas, no anticipa caigudes en l’activitat d’aquestes branques industrials. Són sectors "amb tendències seculars més febles" i amb una exposició més gran a la competència internacional de la globalització i a la pressió dels costos.

Entre els sectors que registraran un creixement pròxim a la mitjana destaquen l’agroalimentari, l’immobiliari, la indústria de l’automòbil i el comerç. Per a tots aquests es pronostica un comportament més estable després de la normalització dels xocs que s’han anat encadenant des de la crisi sanitària, el 2020.

"Les perspectives per al 2024 i el 2025 de l’economia espanyola i dels seus sectors d’activitat són positives", assenyala Oriol Aspachs, director d’Economia Espanyola de CaixaBank Research. Fins al punt que el servei d’estudis preveu una nova revisió a l’alça de la seva actual projecció de creixement del PIB de l’1,8% per al 2024 i situar-lo en l’entorn de l’anotat el 2023 (que va resultar del 2,5%), segons Aspachs. "A més, esperem que la dispersió del creixement que presenten els sectors es continuï reduint a mesura que es dissipi l’impacte dels xocs dels últims anys", afegeix Judit Montoriol, que és coordinadora de l’observatori sectorial.

"Aquesta tendència cap a una més baixa dispersió s’observa sobretot en els últims mesos del 2023 i els primers del 2024, cosa que reflecteix que l’economia està tendint cap a un cicle de creixement més estable, similar al període prepandèmic 2015-2019", assenyala l’informe de l’observatori sectorial. De fet, no s’espera creixement negatiu per al valor afegit de cap dels sectors analitzats en el conjunt del 2024, si bé en el primer trimestre d’aquest any encara s’ha anotat contracció en la indústria agroalimentària (llastada pels costos), en la del tèxtil i el calçat i en el comerç majorista.

Eina d’anàlisi

Notícies relacionades

El nou indicador sectorial de CaixaBank Research és un índex sintètic que parteix del monitoratge de 24 branques productives. Per a cada una d’aquestes es mesura l’evolució de 17 indicadors, agrupats en tres pilars: ocupació, activitat i sector exterior, amb dades des del 2011.

En concret, l’observatori inclou els quatre grans sectors: primari, indústria manufacturera, construcció i serveis.