El Sabadell és el banc que més s’ha revaloritzat a l’Ibex en 12 mesos

Els títols de l’entitat han pujat el 71% des de començament d’any, sobretot gràcies a l’empenta d’aquestes setmanes per l’opa llançada pel BBVA

El Sabadell és el banc que més s’ha revaloritzat a l’Ibex en 12 mesos
2
Es llegeix en minuts

El progressiu encariment del preu del diner des del juliol del 2022 ha impulsat a l’alça els resultats de la gran banca espanyola i, juntament amb això, la seva cotització en borsa. De les sis grans entitats bancàries del país, n’hi ha una que sobresurt per l’evolució del preu de les seves accions, Banc Sabadell, els títols del qual han repuntat un 104,2% en els últims 12 mesos i un 71% des de començament d’any, especialment en les últimes dues setmanes per l’oferta pública d’adquisició (opa) presentada pel BBVA sobre el 100% del seu capital, primer en forma de fusió amistosa, i més tard, directa als accionistes del Sabadell.

La resta dels competidors, malgrat que no s’han revaloritzat amb el mateix èmfasi, també han experimentat importants pujades per sobre del 30% en aquests últims 12 mesos. A partir d’ara, la seva cotització dependrà, fonamentalment, de quan executin els bancs centrals les primeres retallades de les taxes.

Si es compara l’evolució dels sis bancs en borsa l’últim any, Sabadell, Unicaja i CaixaBank lideren les pujades amb un creixement del 104,2%, 37,7% i 47,4%, respectivament. Per la seva banda, les accions de Bankinter s’han revaloritzat un 44,4%. Als últims llocs hi ha el Santander (51%) i el BBVA (54,3%), si bé en l’últim cas l’operació anunciada sobre el Sabadell l’ha penalitzat malgrat haver sigut un dels valors del sector més destacats. "Fins i tot amb totes les sinergies que es podrien generar, des que es va anunciar l’operació l’acció del banc ha baixat un 13% i els seus accionistes han perdut gairebé 7.000 milions de valor", apunta el director del màster en direcció financera d’OBS Business School i soci d’RS Corporate Finance, Jesús Reglero.

Polítiques més dures

La revalorització borsària de la banca espanyola coincideix amb la millora substancial dels seus resultats financers, als quals, al seu torn, es dona suport en els increments dels tipus fins a situar-se en el 4,5% a l’eurozona i a la forquilla d’entre el 5,25%-5,5% als EUA. Gràcies a unes polítiques monetàries més dures, els sis bancs més importants del país han assolit uns guanys de 6.566 milions d’euros el primer trimestre del 2024, un 15,3% més que en el mateix període del 2023, any en què el sector va batre rècords.

Notícies relacionades

Però les pujades de tipus no han impactat de la mateixa manera totes les firmes. Tant les hipoteques com els préstecs de la banca minorista han sigut més rendibles i els seus marges d’intermediació han pujat. És el motiu pel qual aquestes entitats han registrat resultats tan espectaculars. El Sabadell va guanyar un 50% més fins als 308 milions entre el gener i el març d’aquest any mentre que Unicaja va triplicar els seus beneficis durant el primer trimestre: 111 milions.

No és el cas dels bancs amb un negoci més internacional, com el BBVA i el Santander. El primer va guanyar entre el gener i el març un 19,1% més que en aquest període de l’any passat. D’aquests beneficis, els guanys procedents de Mèxic van suposar el 56,5% del total del grup amb 1.441 milions, i els 725 milions d’Espanya van ser el 28,4%. El Santander va obtenir un benefici atribuït de 2.852 milions entre el gener i el març. L’inferior cost dels dipòsits a Llatinoamèrica van propiciar un augment del 17% del marge d’interessos.