Així és el ‘Kit Consulting’: la nova ajuda de 300 milions d'euros per a assessorar les pimes en la seva digitalització

Les empreses d'entre 10 i 250 treballadors podran sol·licitar aquesta subvenció a partir de juny  

Les quantitats oscil·laran entre els 12.000 i els 24.000 euros, en funció de la grandària de l'empresa 

La presència digital és fonamental per a qualsevol empresa

La presència digital és fonamental per a qualsevol empresa / shutterstock

3
Es llegeix en minuts
Pep Canals

La digitalització s'ha convertit en una prioritat per a la majoria d'empreses, sobretot per a les pimes. Tenir una major presència en la xarxa i la multicanalitat s'han convertit en elements clau per a créixer. Segons la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), per exemple, el comerç electrònic va facturar més de 20 mil milions d'euros durant el segon trimestre de 2023, un 12,7% més que en el mateix període de l'any anterior. Una dada que reflecteix la magnitud del creixement del mercat digital

Per aquest motiu, el govern espanyol va anunciar el passat 11 de maig a través del Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) el programa ‘Kit Consulting’, una subvenció dotada de 300 milions d'euros per a empreses d'entre 10 i 250 treballadors amb l'objectiu d'ajudar-les a crear una identitat digital a través de la contractació de serveis d'assessorament. Una ajuda complementària al ‘Kit Digital’, del qual segons les dades del Ministeri de Transformació Digital, ja s'haurien beneficiat més de 310.000 autònoms

“Avui dia, poques empreses poden ser competitives sense una estratègia digital. El mercat es mou cada vegada més ràpid i aquesta velocitat requereix estar dotat d'eines digitals. Però com deia aquell mític anunci d'una marca de pneumàtics: la potència sense control no serveix de res”, assegura Mario Colomer, CEO de NEORG, una agència de comunicació que disposa del títol d'agents digitalitzadors i que ja ha col·laborat amb diferents empreses en la gestió del ‘Kit Digital’. 

Les oficines de Neorg a Girona /

Cedida / Neorg

Per què és important la digitalització? 

Les dades de digitalització de les pimes espanyoles reflecteixen que el 68% compta amb un nivell bàsic d'intensitat digital, segons les dades d’Acelera pyme, la iniciativa del Ministeri per a la Transformació Digital que té per objectiu impulsar la identitat digital de les pimes. Segons les mateixes dades, el 29% ja realitzen vendes ‘en línia’, el 12,3% utilitza tecnologies relacionades amb la Intel·ligència Artificial (IA) i el 14,3% utilitza el ‘Big Data’ en els seus processos interns.  

“S'ha avançat molt en els últims anys però encara hi ha molt de camí per recórrer”, apunta Colomer. Sobre l'arribada de noves tecnologies com la IA i la seva implantació a les pimes, el CEO de Neorg destaca dos avantatges principals. “Pot ajudar a programar tasques rutinàries i a gestionar dades per a la seva posterior anàlisi. La IA pot servir per a moltes més aplicacions puntuals, però una vegada més, és imprescindible comptar amb un bon assessorament personalitzat”, explica. 

Amb el 'Kit Consulting' les pimes poden obtenir assessorament per al seu procés de transformació digital /

Shutterstock

A quant ascendeix l'ajuda del ‘Kit Consulting’?  

El ‘bo d'assessorament digital’ depèn de la grandària de cada empresa. Aquelles que tinguin entre 10 i 50 treballadors podran disposar d'un import màxim de 12.000 euros, les de 50 a 100 treballadors de 18.000 euros i les de 100 a 250 treballadors de 24.000 euros. Cada servei inclòs en el programa té un cost de 6.000 euros, és a dir, les empreses podran contractar també en funció de la grandària de la seva subvenció.  

Quins serveis s'ofereixen amb el ‘Kit Consulting’?  

Amb el ‘Kit Consulting’ les pimes poden contractar diferents serveis d'assessorament que empreses com Neorg els oferiran. Entre ells, destaquen: 

  1. Assessorament en Intel·ligència Artificial 

  2. Assessorament en anàlisi de dades 

  3. Assessorament en vendes digitals, processos de negoci i/o producció 

  4. Assessorament en estratègia i rendiment de negoci 

  5. Assessorament en ciberseguretat 

  6. Assessorament 360° en transformació digital 

“Qualsevol empresari estarà encantat que l'ajudis a vendre més, a ser més eficient o a reduir costos. Els desitjos són universals però les receptes sempre han de ser específiques, adequades a les característiques de la pime en qüestió. En aquest sentit, tenir un bon consultor és com tenir un bon metge. Et pot canviar la vida”, afirma Colomer. 

La presència digital requereix d'una estratègia personalitzada /

Cedida

Requisits per a sol·licitar el ‘Kit Consulting’  

Per a sol·licitar aquesta subvenció, les pimes tenen complir amb diferents requisits. El domicili fiscal ha d'estar a Espanya, tenir una consideració de pime, estar inscrita en el cens d'empresaris, professionals i retenidors de l'Agència Estatal de l'Administració Tributària o al cens equivalent de l'Administració Tributària Foral, no tenir consideració d'empresa en crisi i estar al corrent de les obligacions fiscals i amb la Seguretat Social, no tenir cap prohibició de la Llei General de Subvencions, no superar el límit d'ajudes mínim i tenir l'antiguitat mínima que estableixi la convocatòria