1.000 euros per visitant

El turisme va com un coet. Segons la balança de pagaments del turisme del Banc d’Espanya, en els dos primers mesos d’aquest any, amb 9,8 milions de turistes, els ingressos pugen a 10.241 milions, cosa que suposa superar la barrera de més de mil euros.

1.000 euros per visitant

S.L.

2
Es llegeix en minuts
S. L.

Mil euros de despesa de mitjana per visitant. Aquesta dada fa referència als béns i serveis adquirits pels viatgers internacionals durant la seva estada a Espanya, sense comptar però en aquesta xifra rodona el transport internacional, que s’inclou en una altra rúbrica. Una altra estadística –l’enquesta de despesa turística (Egatur) de l’Institut Nacional d’Estadística (INE)– sí que inclou els serveis de transport com una part de les despeses del turista. En aquest cas, la despesa mitjana per turista és una mica superior. En els tres primers mesos de l’any va pujar fins als 1.361 euros de mitjana.

En les dues estadístiques, es produeix una alça d’ingressos per turista d’entorn del 8% respecte a l’any passat i del 25% en comparació amb el 2019. Un creixement que el sector atribueix a la pujada de preus per l’alça de costos dels últims anys. "A més de la millora del perfil del client, hi ha una part de la pujada dels ingressos per l’alça de la inflació en els costos dels últims dos o tres anys. Els preus estan pujant molt, tant als hotels com també a les aerolínies, però perquè ha pujat la despesa per la inflació", reconeix el vicepresident del lobby turístic Exceltur, José Luis Zoreda.

Segons les dades de comptabilitat nacional, recollides per Funcas, la despesa dels turistes a Espanya el 2023 va ser un 9,3% superior a la del 2019, però una vegada descomptada la part del creixement que es deu a la pujada dels preus, i ja que l’entrada de turistes ha crescut en el mateix període un 2%, l’increment se situa en el 7%, segons l’economista sènior de Funcas, María Jesús Fernández. Respecte del primer trimestre d’aquest any, el creixement de les exportacions de turisme reals (sense pujada de preus) arriba al 19% respecte al trimestre anterior.

El client nacional

Però no només els visitants internacionals són importants per a l’economia espanyola. El 2022, aquest sector va generar 155.946 milions d’euros, cosa que representa l’11,6% del PIB, 3,9 punts més que el 2021, segons les últimes dades del compte satèl·lit del turisme que publica l’Institut Nacional d’Estadística (INE), recuperant, així, el pes que tenia abans de la pandèmia. A falta de dades oficials, els càlculs d’Exceltur el 2023 l’eleven al 12,8% del PIB (186.596 milions d’euros) i aquest any aspiren a arribar al 13% del PIB (202.651 milions d’euros). I pràcticament la meitat d’aquesta contribució es deu als turistes nacionals.

Notícies relacionades

"Pensem que Espanya viu del turisme exterior, però també el client nacional és important", assegura Fernández. I si l’arribada de turistes estrangers està per sobre de les dades precovid (1,9% més el 2023 que el 2019), "els moviments dels espanyols cap a l’estranger l’any passat estaven encara per sota dels nivells prepandèmia. Així que es pot esperar que aquest turisme que abans anava fora de vacances ara viatgi per Espanya", acaba dient Fernández.

D’altra banda, Catalunya va ser la comunitat amb més despesa en destí el 2023, 20.877 milions d’euros i un augment del 26,7% respecte al 2022.