Les víctimes de violència sexista podran cobrar el subsidi d’atur de 570 euros

El Govern central aprova la reforma del sistema de protecció davant l’atur, que entrarà en vigor al novembre / Els convenis autonòmics i provincials prevaldran sobre els estatals

Les víctimes de violència sexista podran cobrar el subsidi d’atur de 570 euros
3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern va donar ahir llum verda a la reforma del sistema de protecció davant l’atur, que ampliarà l’import de les ajudes, el nombre de potencials beneficiaris i agilitzarà els tràmits de gestió, entre d’altres. El subsidi ordinari passa durant els sis primers mesos de cobrament dels actuals 480 euros a 570 euros. I entre les principals novetats destaca també que totes aquelles dones més grans de 16 anys que hagin sigut víctimes de violència masclista i estiguin a l’atur podran accedir directament al cobrament del subsidi, durant un termini de 30 mesos. La majoria d’aquestes novetats entraran en vigor el novembre vinent.

Dins del mateix reial decret estan incloses dues modificacions més. D’una banda, el veto a l’acomiadament automàtic en cas d’incapacitat permanent d’un treballador. I, de l’altra, la prevalença dels convenis autonòmics i provincials sobre els estatals, pactada entre el PSOE i el PNB. Aquestes qüestions ja van ser aprovades via reial decret a finals del desembre passat, si bé posteriorment el Congrés el va tombar. Ara la norma haurà de tornar a passar per les Corts, on presumiblement el Govern té sondejats prou suports.

La taxa d’atur més elevada

La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, va valorar la iniciativa en tant que és una reforma "útil" que fixa una sèrie de "passarel·les a l’ocupabilitat" per a gran part dels 2,8 milions de persones que estan apuntats com a aturats a les oficines públiques d’ocupació. Espanya encara és el país de la UE, malgrat el cicle positiu de creació d’ocupació dels últims anys, amb més taxa d’atur.

La responsable de Treball va afirmar que no pot quantificar l’impacte pressupostari de la reforma, ja que no és capaç de concretar quants nous perceptors portarà a les oficines públiques del Sepe. A finals de l’any passat el ministeri sí que va quantificar aquest augment de cobertura en aproximadament unes 400.000 persones, que actualment no cobren cap ajuda pública i estan a l’atur. Que s’afegirien a les 800.000 que actualment perceben algun tipus de subsidi.

Díaz va qualificar la nova norma com a "radicalment feminista", en tant que la majoria dels seus beneficiaris seran dones. Una de les millores en la protecció que s’ha inclòs en les recents negociacions amb patronal i sindicats ha sigut reconèixer que aquells aturats que vinguin d’una feina a temps parcial puguin cobrar l’import complet del subsidi. No la part proporcional a la seva anterior jornada, com regia fins ara.

Un altre col·lectiu beneficiat serà el de peons agrícoles. La reforma amplia a tots aquells treballadors del camp, més enllà d’Andalusia i Extremadura, la possibilitat de cobrar el subsidi agrari. I redueix a deu el nombre total de peonades necessàries per accedi-hi.

La vicepresidenta va criticar els que qualifiquen els subsidis com a "pagueta", va recordar que el 80% dels beneficiaris no acaben esgotant el seu dret a prestació i que incrementar "90 euros al mes [l’import dels subsidis] no és cosa petita".

Més protecció

Una altra mesura aprovada ahir pel Consell de Ministres va ser la reforma de l’article 49 de l’Estatut dels Treballadors. Aquest contempla els supòsits d’extinció d’un contracte de treball, entre els quals fins ara es recollia el diagnòstic d’incapacitat permanent. Per exemple, si un fuster perdia una mà, l’empresa podia acomiadar-lo de manera justificada, ja que a partir d’aquest accident ja no podia fer les seves funcions.

Notícies relacionades

Ara el Govern restringeix parcialment aquesta capacitat de l’empresa d’acomiadar automàticament el damnificat. Podrà fer-ho, però no directament. L’empleat podrà sol·licitar al seu cap que li adapti el lloc de treball. És a dir, tornant a l’exemple del fuster, que li busqui un altre lloc dins de l’empresa en què sí que pugui exercir les seves habilitats. Per exemple, fent classes a aprenents del mateix taller.

No obstant, si l’empresa no pot trobar-li un lloc en el qual aquesta persones pugui exercir les seves funcions, llavors sí que té possibilitat d’acomiadar-lo, abonant-li la quantia proporcional a 20 dies per any treballat, amb límit de 12 mensualitats.