El BOE està trist

Una persona lee la última edición en papel del BOE, en diciembre de 2008.

Una persona lee la última edición en papel del BOE, en diciembre de 2008. / El Periódico

1
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La patronal CEOE va denunciar fa uns dies que les administracions van aprovar tantes lleis el 2023 que que les seves pàgines pesarien com onze vaques lleteres. Però es podria dir que el 2024, el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) està trist. Des que es va posar en marxa l’actual legislatura, només han arribat al BOE dues lleis aprovades pel Parlament: la reforma de la Constitució per retirar el terme "disminuït" de la Carta Magna (al gener) i la llei d’ensenyaments artístics. La setmana vinent es podrà sumar al magre balanç la llei d’amnistia, que es votarà definitivament al Congrés dijous vinent. Ni tan sols l’anteriorment criticada afició desmesurada del Govern pels decrets lleis ha donat fruit en aquesta legislatura: només tres han arribat al Parlament (i un va ser tombat pel Congrés; els altres dos estan pendents de tramitació parlamentària com a projectes de llei).

Notícies relacionades

L’escassa capacitat legislativa d’un Executiu de coalició en el qual no sempre les dues parts (PSOE i Sumar) hi estan d’acord; la fragmentació d’un Parlament en el qual els revessos al Govern arriben tant per l’esquerra com per la dreta; la successió de quatre eleccions des de febrer (Galícia, País Basc, Catalunya i, pròximament, les europees) i la tortuosa tramitació de la llei d’amnistia estan al darrere la que va camí de ser la menor producció legislativa que es recorda. Aquesta setmana, els vots de PP i de Sumar han servit per tombar el projecte de llei contra el proxenetisme, impulsat des del Consell de Ministres. A més, el Govern ha hagut de retirar de l’ordre del dia del Congrés la tramitació del projecte de llei de territori davant el risc de tornar a patir la pinça PP-Sumar.

La capacitat el Govern per tirar endavant les reformes pendents s’acosta, en aquest moment, a zero. Només quan s’aclareixi l’escenari postamnistia, posteleccions europees i postformació de govern a Catalunya es podrà saber si serà possible superar l’actual discapacitat o si, per exemple, caldrà tornar a prorrogar el 2025 els vells Pressupostos del 2023. Mentrestant, el BOE està magre i trist.

Temes:

BOE Sumar Govern CEOE