Cercles concèntrics

El Govern vol més Criteria

La Moncloa no desitja que La Caixa sigui l’únic grup espanyol que desenvolupi una intensa activitat inversora a llarg termini. Pretén impulsar-ne altres de similars. 

El Govern vol més Criteria
3
Es llegeix en minuts
Martí Saballs Pons
Martí Saballs Pons

Director d'Informació Econòmica de Prensa Ibérica.

ver +

Les participacions de la Fundació La Caixa, a través de Criteria, en set de les principals empreses que cotitzen a la borsa espanyola ja sumen 24.000 milions d’euros. Es reparteixen: CaixaBank (12.100), Naturgy (6.433), Telefónica, una vegada atribuït el 10% (2.380), ACS (1.060) Cellnex (1.009), Colonial (570) i Puig (472). Segons Criteria, el valor brut de les seves altres participacions empresarials (Inbursa, BEA, Saba i Aigües de Barcelona) sumen 2.900 milions, als quals s’afegien 2.700 milions d’actius immobiliaris abans de l’operació tancada amb Colonial.

Els moviments realitzats en els últims mesos des del nomenament d’Ángel Simón com a conseller delegat han consolidat el grup presidit per Isidre Fainé com a primer fons inversor d’origen espanyol privat. En valor de participacions borsàries només el supera Amancio Ortega, gràcies al seu 60% a Inditex, valorat en 62.000 milions.

Internacionalment, la gestora de fons més gran del món, la nord-americana BlackRock, ha superat els 30.000 milions invertits a Espanya i el fons sobirà noruec va tancar el 2023 amb 12.151 milions a la borsa espanyola, per sobre dels fons del golf Pèrsic.

Criteria seguirà movent-se i ajustant carteres. Sobre la taula hi ha materialitzar la seva posició a l’anunci de Taqa, Abu Dhabi, que estudia llançar una opa per comprar el 40% de Naturgy. En un moment àlgid d’operacions corporatives a Espanya, amb la borsa recuperant-se després d’anys de letargia i les expectatives de tipus d’interès a la baixa, a qualsevol travessa surt Criteria com el renascut cavaller blanc per crear nuclis durs que puguin fer front a les entrades de capital estranger en empreses estratègiques.

Els moviments de Criteria són vistos positivament per l’actual Govern, que manifesta l’"excepcional bona relació" amb el seu equip directiu. El valor borsari de les empreses de l’Ibex 35 en què participa l’Estat espanyol sumava 25.800 milions a través de tres diferents instruments inversors (Sepi, Enaire i FROB), sent la meitat d’ells atribuïbles al 51% a Aena. Criteria i FROB sumen la majoria del capital del primer banc a Espanya, CaixaBank.

¿Li interessa al Govern espanyol inspirar el desenvolupament o creació de més instruments inversors com Criteria? La resposta: "Sí, ho veurem amb bons ulls", assenyalen fonts del Govern. Des de la Moncloa assenyalen l’interès per repetir fórmules similars. Una opció: si els bancs regionals podrien, modestament, plantejar-se inversions de més abast repetint la fórmula de La Caixa.

Un cas peculiar que ja existeix és Kutxabank, propietat de les fundacions BBK, Kutxa i Vital, que té el 44,4% del fons Ekarpen, on participa amb un 34,81% el Govern basc, un 13,33% les tres diputacions, i la resta, en mans de Mondragón. Participa en una vintena d’empreses, entre les quals destaquen Gestamp, Cie Automotive, Kaiku i Arteche. Independentment, Kutxbank té el 14% de CAF i el mateix de Petronor. La Fundació BBK té una participació inferior al 3% a Iberdrola. Kutxabank va tenir 510 milions de beneficis el 2023.

Notícies relacionades

Ibercaja (304 milions de beneficis i propietat de quatre fundacions), té una vintena de participacions en empreses de zones on desenvolupa principalment la seva tasca. En destaca el 39,9% al grup editorial Henneo i el 50% en el grup d’estacions hivernals Aramón, on coparticipa el Govern aragonès amb un altre 50%. A Galícia, la principal operació d’Abanca (711 milions de benefici i controlat pel financer Juan Carlos Escotet) ha sigut la salvació de Pescanova i del Deportivo de la Corunya de futbol, que acaba d’ascendir a Segona Divisió. L’altre gran banc regional és Unicaja (267 en beneficis), on la seva fundació té el 30,2% i la Fundación Cajas de Ahorro de Asturias en controla el 6,67%. Les famílies Olivo i Domínguez de Gor (grup Mayoral) es reparteixen el 18% restant. La Corporació Alba és l’instrument inversor de la família March, propietària de la Banca March, amb participacions –entre d’altres– en nou empreses cotitzades. Entre elles, un 5,4% a Naturgy i un 5% a Colonial.

Preguntades algunes d’aquestes entitats per si hi ha hagut converses amb el Govern davant la possibilitat de desenvolupar o intensificar les seves inversions, la resposta ha sigut negativa. El Govern sí que no es planteja trucar a dos dels grans inversors espanyols: Amancio Ortega a través del seu fons Pontegadea, fonamentalment centrat en immobles, i a la família Roig (Mercadona i Pamesa). L’exploració per impulsar nous Criteria només acaba de començar.