Procés de renovació tancat

El RACC i La Caixa tornen a la Cambra després de l’etapa independentista

Les dues grans empreses van abandonar amb d’altres els òrgans de la corporació durant la presidència de Joan Canadell i Mònica Roca

El RACC i La Caixa tornen a la Cambra després de l’etapa independentista
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El RACC i La Caixa, a través del seu hòlding inversor, Criteria, han tornat a la Cambra de Barcelona. Les dues empreses passen a ocupar una de les denominades cadires de plata, és a dir, dues places reservades per a aquells que paguin un mínim de 75.000 euros anuals i amb aquests guanyin veu i vot en el ple. La Cambra, governada des d’octubre per Josep Santacreu, va tancar ahir el procés electoral per renovar aquestes dues cadires i tanca així la renovació de l’organisme, després de la seva victòria sobre la candidatura independentista Eines de País, que ha governat els últims quatre anys.

Santacreu ha restablert ponts entre les grans corporacions i la Cambra, una vegada que part de l’empresariat català es desmarqués de l’organisme públic durant el govern independentista de Joan Canadell i Mònica Roca. El 2021, Naturgy, Abertis i Catalonia Hotels hi van renunciar i van deixar de pagar les seves cadires de plata, un moviment que oficialment es va justificar per "qüestions organitzatives", però que des de govern i oposició a la Cambra es va veure com un rebuig de les decisions de la presidència d’Eines de País.

Poc després d’aquesta renúncia, la presidenta de l’entitat, Mònica Roca, que va rellevar com a representant de la candidatura independentista Joan Canadell, que va passar a ser diputat de Junts, va canviar els estatuts per reduir el nombre de cadires de plata a dues, el mínim legal. I és que històricament aquests escons han estat ocupats per grans empreses, ja que són les que poden costejar-se les aportacions requerides, i els independentistes buscaven minimitzar la seva influència en les decisions del ple.

Des que va entrar en vigor aquesta nova organització, tant el RACC com Criteria van deixar d’ocupar la plaça a canvi d’aportació econòmica, igual com la resta d’empreses que ocupaven aquestes cadires. Fruit d’això es van ampliar de 40 a 52 les vocalies elegides per sufragi universal. Les altres sis, fins a arribar a 60 membres, les ocupen a parts iguals les patronals Foment del Treball i Pimec.

Estrena en el ple d’avui

Notícies relacionades

El 22 d’abril passat es va obrir el procés electoral per a aquestes dues vocalies i el termini de presentació de candidatures va finalitzar el 14 de maig. Ara el RACC i Criteria recuperen la condició d’empreses que aporten recursos per ocupar vocalia en el ple, amb la qual cosa el ple ja està format per la totalitat dels seus membres. Els representants tant del RACC com de Criteria s’estrenaran ja en el ple d’avui. Recuperar la presència d’empreses que van deixar l’entitat amb l’arribada de la candidatura anterior impulsada per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) era un dels objectius de Santacreu en aquest nou mandat, es va presentar i va guanyar els últims comicis com a paladí d’una candidatura "apolítica" i amb vocació de "transversalitat".

L’organisme podrà utilitzar els nous recursos per eixugar pèrdues acumulades els últims quatre anys. Segons els informes auditats, els números vermells van ser de 2,56 milions el 2023; de 3,34 milions el 2022 (reformulats després de declarar inicialment pèrdues de 800.000 euros), de 300.000 euros el 2021 i de 477.511 euros el 2020. El 2019, l’últim exercici presidit per Miquel Valls, que va ser president del 2002 a juny del 2019, va ser l’últim amb excedent positiu, de 54.706 euros.