Les empreses faran cursos als empleats contra l’assetjament LGTBI

Treball ultima un reglament que obligui a un nou protocol contra discriminacions

Les empreses faran cursos als empleats contra l’assetjament LGTBI
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La negociació entre el Ministeri de Treball, la patronal i els sindicats per acordar un reglament comú amb què frenar l’assetjament LGTBI a les empreses és en la fase decisiva. Els agents socials i el departament liderat per Yolanda Díaz estan polint els "últims serrells", segons coincideixen les parts consultades, d’una instrucció que donarà compliment a una norma que des de principis de març hauria d’estar en vigor.

"Últims serrells" d’un esborrany a què ha tingut accés EL PERIÓDICO i que inclou, entre altres punts, l’obligació per a qualsevol empresa de més de 50 treballadors d’impartir cursos de sensibilització per a la plantilla de "definicions i conceptes bàsics sobre diversitat sexual, familiar i de gènere", segons figura a l’esborrany. A fi de saber identificar les violències i discriminacions contra el col·lectiu LGTBI, així com formació per erradicar-les.

El personal dedicat al reclutament haurà de rebre, en aquest sentit, una capacitació especial, tal com va avançar El País. Un aprenentatge necessari, d’acord amb l’últim informe que va dur a terme el sindicat UGT sobre aquest tema: el 75% de les persones LGTBI consideren que no tenen les mateixes oportunitats que les persones heterosexuals a la feina.

El reglament contra l’assetjament LGTBI és una obligació empresarial que deriva de la llei 4/2023. Es donava un termini de 12 mesos perquè el Ministeri de Treball, de la mà dels agents socials, desplegués un reglament comú per guiar les companyies de cara a crear a cada centre de treball un protocol propi –una mena de manual– contra les violències LGTBI.

Els mesos van passar, l’avanç electoral va distorsionar el calendari i el 3 de març va vèncer el termini sense que el diàleg social gairebé hagués començat a plantejar el tema. Ara, quasi dos mesos després, els negociadors de Díaz, patronal i sindicats entreveuen un acord. Si bé el xoc entre la CEOE i el Govern de la setmana passada per dues normes laborals aprovades via reial decret i sense interlocució prèvia amenaça de distorsionar aquest potencial consens.

Notícies relacionades

Tres mesos

No és clar si el desacord provocarà que la patronal es despengi de l’acord, com ja ho va fer recentment amb la reforma dels subsidis d’atur. Sí que apunten fonts empresarials consultades que el contingut d’aquest esborrany "és salvable" i des del grup sindical tant la UGT com CCOO reconeixen que un acord a tres, si depèn del contingut, és possible. Quant al temps, a l’esborrany figura que les companyies que disposin d’un comitè d’empresa l’hauran d’asseure a negociar en un termini màxim de tres mesos des de l’aprovació de la norma. En el cas de no tenir comitè d’empresa ni conveni a què acollir-se, aquest termini es dilata fins a sis mesos.