Agricultura

La collita de cereal pujarà un 94% a Espanya i la d’ametlla ho farà un 10%

La collita de cereal pujarà un 94% a Espanya i la d’ametlla ho farà un 10%
1
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

Espanya recollirà aquest any entorn de 20,09 milions de tones de cereals, des de blat fins a blat de moro i sègol, cosa que suposa un creixement del 93,6% respecte a la passada temporada (molt castigada per la falta de pluges) i del 15,6% en relació amb la mitjana dels últims cinc anys. La previsió, feta pública aquesta setmana per l’organització de Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya a les portes que en unes setmanes comenci la collita, suposa, entre altres coses, un important alleujament per al sector cerealista espanyol, que arrossegava dos anys de produccions molt minvades. I això, tard o d’hora, acabarà repercutint també en els preus que paguen els consumidors finals, en aquest cas a l’hora de comprar una barra de pa, farina o un paquet de pasta.

Notícies relacionades

També es beneficiaran de les precipitacions caigudes aquesta primavera altres cultius de secà, com l’ametller, que en el conjunt d’Espanya preveu una collita un 10% superior a la del 2023, i que a Catalunya s’estima un 33% per sobre de la de l’any passat, segons els càlculs de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC). L’oliverar ha augmentat la seva producció en un 28% aquest any i les previsions també són molt favorables de cara a la pròxima campanya.

A Catalunya es colliran gairebé un milió de tones de cereals (especialment blat i ordi), cosa que suposarà un increment del 54% respecte a la també catastròfica campanya del 2023, que es va quedar en poc més de 631.000 tones. Les primeres estimacions apunten que els rendiments en el cereal se situaran, en el conjunt d’Espanya, en 3,69 tones per hectàrea, un 11% superior a la mitjana quinquennal. La collita de blat tou ascendirà a 6,3 milions de tones; la d’ordi, a 7,7 milions; la de blat de moro, a uns 3,6 milions; la de blat dur, a 900.000; la de civada per a gra, a 740.000, i a 215.000 tones la de sègol.

Temes:

Espanyol