Cas Villarejo

Anticorrupció vol fer seure al banc dels acusats el BBVA

El fiscal considera que el banc hauria de ser jutjat per suborn i revelació de secrets

Anticorrupció vol fer seure al banc dels acusats el BBVA
2
Es llegeix en minuts

Nou revés judicial per al BBVA. El fiscal Alejandro Cabaleiro ha sol·licitat al jutge de l’Audiència Nacional Manuel García Castellón, que investiga la peça sobre els encàrrecs fets pel banc basc a l’excomissari José Manuel Villarejo, que assegui l’entitat al banc dels acusats com a persona jurídica pels delictes de suborn, revelació de secrets i corrupció en els negocis, segons un escrit datat del 17 de maig al qual ha tingut accés l’agència Bloomberg. Es pot recordar que aquest document del fiscal es produeix en ple segon intent del BBVA de llançar una operació de compra sobre el Banc Sabadell.

Precisament, van ser els problemes judicials de l’entitat basca els que van impedir que el 2020 que el BBVA completés una operació de compra sobre el Sabadell.

L’escrit del fiscal apunta que hi ha prou indicis per portar al banc dels acusats el BBVA. L’entitat i alguns dels seus executius podrien ser jutjats, segons assenyala el fiscal del cas. De fet, el Banc Sabadell va encarregar durant les negociacions per a la seva possible fusió amb BBVA una auditoria penal al bufet d’advocats Cuatrecasas per conèixer els riscos legals que suposava el cas Villarejo. El Sabadell mai va rebre respostes a les preguntes que va plantejar en aquell moment al BBVA sobre la seva situació judicial.

Anticorrupció considera provat que el BBVA, "amb l’expressa aquiescència del seu president executiu, Francisco González", va contractar el 2002 l’excomissari de policia Julio Corrochano, cosa que "va permetre un enllaç entre l’entitat i els anteriors companys de l’esmentat policia", entre els quals es trobaven els comissaris en actiu José Manuel Villarejo i Enrique García Castaño.

Es tracta de l’operació Trampa, novena peça separada del cas Villarejo que s’ocupa dels suposats serveis d’espionatge a polítics, empresaris i periodistes que el banc hauria encarregat a l’excomissari des del 2004, quan la constructora Sacyr va iniciar, sense èxit, un moviment per mirar de prendre el control de l’entitat.

Carlos Torres, assenyalat

Notícies relacionades

A mitjans del 2019 va acordar la imputació tant del BBVA com del seu expresident Francisco González, en una causa en què ja figuraven com a investigats altres antics directius del banc. Anticorrupció inclou entre els que s’han d’asseure al banc dels acusats l’exconseller delegat del banc Ángel Cano; l’exdirector dels serveis jurídics del banc Eduardo Arbizu; el que va ser director del gabinet de presidència de l’entitat Joaquín Gortari; l’exdirector de Riscos del banc Antonio Béjar i l’excap de seguretat Julio Corrochano.

El document del fiscal assenyala que el president del BBVA, Carlos Torres, va enviar correus electrònics a executius a les seves ordres mentre ocupava un càrrec de responsabilitat a l’entitat per interessar-se pels seus negocis. Torres es va incorporar al banc el 2008 i va ser conseller delegat entre 2015 i 2018 i ha negat en nombroses ocasions estar-hi implicat. Malgrat això, el president de l’entitat encara no està imputat en la causa.