Els asos a la màniga del Banc Sabadell

El banc català preveu que l’opa hostil del BBVA fracassi per la falta d’atractiu econòmic, els problemes de competència que presenta la hipotètica absorció i l’ampli rebuig polític.

Els asos a la màniga del Banc Sabadell
2
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

La cúpula del Sabadell va rebutjar la primera oferta amistosa de fusió del BBVA després de calcular que generava més valor als seus accionistes en solitari. També creu que l’opa hostil posterior no acabarà tirant endavant. Així ho va assegurar aquesta setmana el seu conseller delegat, César González Bueno, a l’afirmar: "Sense cap afany de polèmica excessiva: crec que no passarà, és massa complicat". ¿Per què? ¿Quins asos té a la màniga el banc català?

Primer, els motius econòmics. El BBVA planteja intercanviar una acció pròpia per cada 4,83 del Sabadell, el que suposava per als accionistes d’aquest últim una prima del 30% respecte al valor borsari del dia previ a què es filtrés l’operació. L’evolució de la cotització de les dues entitats, no obstant, farà que l’esmentada prima variï en els molts mesos que resten fins que els accionistes puguin decidir. La caiguda del BBVA en borsa i l’alça del Sabadell l’ha reduït ja al 6,1%.

És habitual que les primes s’estrenyin a l’anunciar-se l’opa: hi ha inversors que compren accions per aprofitar-se de l’esmentada prima o com a moviment especulatiu a curt termini. Però el Sabadell creu que la seva millora borsària des que es va filtrar l’operació (11,6%) es deu sobretot a què dies abans va presentar uns resultats del primer trimestre molt millors dels esperats. També que preveu augmentar beneficis el 2024 i el 2025.

Així, el Sabadell confia que la seva acció continuï pujant fins a fer desaparèixer la prima. També creu que el BBVA va dir la veritat a l’assegurar que no té intenció ni capacitat de millorar-la. A més, ha calculat que la fusió tindria un cost per retallar plantilla i oficines i un impacte en la solvència molt superiors als estimats pel BBVA.

Competència i política

D’altra banda, el Sabadell espera que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) imposi dures condicions pel fort pes del seu banc en el negoci de pimes (una de cada dues són els seus clients), amb l’argument que aquestes, al contrari que els particulars, necessiten treballar amb diverses entitats. Per això, entén que la CNMC posarà condicions més exigents que en la fusió amistosa de CaixaBank i Bankia.

Finalment, per al banc català és clau que el Govern alerti des del primer moment del seu "rebuig" de l’opa hostil. El ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, va avisant que la llei li concedeix l’"última paraula" per, si els accionistes del Sabadell accepten l’opa, vetar la fusió posterior.

Notícies relacionades

El Sabadell hi confia: "Si no obtingués les tan cobejades sinergies, és possible que es plantegés renunciar a l’opa", va dir el seu primer executiu. També espera que el BBVA inclogui en el fullet de l’opa l’impacte econòmic de comprar sense fusió, que podria desincentivar els seus accionistes. El BBVA insisteix que confia que el Govern acabi "apreciant-ne les bondats" de la unió. El seu president, Carlos Torres Vila, fins i tot va vincular l’oposició inicial a la proximitat de les eleccions catalanes.

Hi ha qui especula que el BBVA podria continuar endavant i quedar-se amb el Sabadell com una participada a l’espera d’un canvi en l’Executiu. Però González Bueno també ho va descartar: "El president del PP ha dit que no veu gaire raó per autoritzar una fusió".