Sector en crisi

Els agricultors exigeixen reunir-se amb el Govern per acabar amb la seva "asfíxia"

Centenars de productors d’Espanya i França tallen carreteres en vuit punts fronterers 

Els concentrats neguen que la protesta, en plena campanya electoral, respongui a interessos polítics

Els agricultors exigeixen reunir-se amb el Govern per acabar amb la seva "asfíxia"
3
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

El camp ha volgut tenir veu pròpia en aquesta campanya de les eleccions europees en la qual tant es juga. En una acció simultània en vuit punts fronterers amb França, des d’Irun fins a la Jonquera, centenars de productors van tallar ahir carreteres per exigir una reunió amb el Ministeri d’Agricultura i una altra amb els representants que surtin dels comicis de diumenge vinent, "i posar fi d’una vegada a la situació asfixiant" que travessa el sector primari. En una mobilització que els participants van qualificar d’històrica, perquè va congregar agricultors i ramaders d’Espanya i de França, els manifestants van allargar també la mà a altres organitzacions agràries perquè se’ls uneixin en les seves reivindicacions, en una referència implícita a sindicats com ara Unió de Pagesos, que va rebutjar afegir-se a la protesta.

"Som agricultors, no polítics", van clamar els més de 500 concentrats al pas del Pertús (Alt Empordà), el més nombrós dels convocats ahir i al qual es van afegir manifestants de les comarques de Girona i Barcelona i també productors arribats des de Castelló, València, Saragossa i Perpinyà. Van voler deixar clar que la seva mobilització no respon a interessos polítics, com va afirmar també ahir algun candidat als comicis del 9J i com els va criticar Unió de Pagesos, que no veu bé que s’interfereixi amb protestes com aquesta en la campanya electoral.

Desviacions per la carretera N-2

Amb tot, malgrat l’intent per mantenir les distàncies, en la mobilització del Pertús es van deixar veure polítics, com l’encara diputat en funcions per Junts Salvador Vergés, portaveu dels de Puigdemont en la comissió d’Agricultura al Parlament, a més del nou president de l’Assemblea Nacional de Catalunya (ANC), el cantant Lluís Llach.

L’acció dels agricultors va obligar a tallar l’AP-7 des de dos quarts de deu del matí, a l’altura de la Jonquera, des d’on es van desviar automòbils i camions. Als primers, els Mossos d’Esquadra els van derivar cap a la carretera N-2, mentre que els vehicles pesants van ser dirigits cap als aparcaments que hi ha a la zona. Una vegada plens, al voltant al migdia, Trànsit els va instar a aparcar als espais habilitats a Martorell i la Roca del Vallès, a 130 quilòmetres de la frontera.

Això no va evitar l’enuig de les associacions de transportistes, que van denunciar la passivitat del Govern central davant les mobilitzacions, que, segons la Federació Nacional d’Associacions de Transport d’Espanya (Fenadismer), vulneren el dret a la lliure circulació dels més de 20.000 camions espanyols que creuen diàriament la frontera espanyola. Els transportistes recorden que el febrer passat van haver de "suportar amb absoluta impotència i atipament les mobilitzacions que va portar a terme una part del sector agrari, fet que va causar injustificadament pèrdues milionàries al sector del transport per carretera".

"Reclamem més control dels productes importats, que es protegeixin les produccions locals i que es redueixi la fiscalitat dels subministraments energètics agraris, des dels carburants fins al gas i l’electricitat", va recordar un representant de Revolta Pagesa, que convoca les protestes a Catalunya, en una assemblea improvisada al mig de l’autopista, just al costat del senyal que marca el pas entre Espanya i França.

Els nous aliats

"Tenim problemàtiques compartides perquè tots depenem de Brussel·les", va remarcar en la seva intervenció al mateix acte Sébastien Barboteu, portaveu dels agricultors francesos. "Abans, ens enfrontàvem, ara ens aliem, som en situacions similars", va dir Barboteu. "Per això –va afegir Martí Planas, portaveu de Revolta Pagesa– aquí hi hauríem de ser tots. Això no va de banderes ni de colors, tots som productors", va dir Planas des d’un remolc d’un dels cent tractors aparcats de la calçada.

Notícies relacionades

Estan disposats a mantenir la concentració a l’autopista fins avui a les 10 del matí. Per a això hi van col·locar grups electrògens, barres per servir begudes fresques, una zona de cuina amb tres grans paelles i un espai central per a assemblees. "Hem fet més de set hores de viatge", comentaven uns aragonesos mentre feien un esmorzar opípar. No gaire lluny, dos joves castellonencs es dedicaven a tallar pernil i uns francesos obrien ampolles de vi i tallaven llonganissa.

Amb menys assistents, però també tallant carreteres, es van desenvolupar les protestes a Irun (Guipúscoa), el Coll d’Ares i Puigcerdà (Girona), Canfranc i Sallent de Gállego (Osca) i Bossòst (Lleida). Una altra de les mobilitzacions que va generar queixes és la de la Seu d’Urgell, que va deixar incomunicada Andorra amb Espanya, motiu pel qual el Govern del país pirinenc va protestar.