Els aliments pugen el 300% del camp a la taula
L’estudi que presenta cada mes COAG revela una moderació dels preus
El preu dels aliments va pujar el maig passat un 300% des del camp fins al consumidor, segons l’últim informe de l’Índex de Preus en Origen i Destinació (IPOD) que elabora l’organització agrària COAG. Aquest augment, que es produeix al llarg de la cadena alimentària (en la qual també participen distribuïdors, majoristes i altres agents), és el menor dels últims tres mesos, segons les dades de la mateixa entitat. Al maig, l’índex IPOD general va ser de 4 euros, això és el preu que van pujar de mitjana els 32 productes agrícoles i ramaders analitzats, comparant l’import que va rebre el productor fins al que va pagar el consumidor final. L’abril d’aquest any el mateix indicador va ser de 4,35 euros; al març, de 4,25, i al febrer, de 4,33. Al gener, havia estat lleugerament per sota de l’actual, de 3,92 euros.
Entre els aliments amb més increments a tota la cadena alimentària al maig van destacar la llimona, que es va encarir un 759% entre origen i destí; el tomàquet d’amanida, que va registrar una alça del 659%; les cebes, amb un increment del 648%; les bledes (410%) i els enciams (400%). També les taronges van experimentar un augment significatiu, del 61%, però en aquest cas es va deure que la producció nacional ha acabat ja la temporada.
Notícies relacionadesEls aliments que menys van pujar de preu entre origen i destí van ser l’oli d’oliva verge extra, que tot i així es va encarir en un 31%; els ous mitjans, amb una alça del 55%, i la llet de vaca, que surt un 90% més cara per al consumidor final que el que es paga al productor. En línies generals, són els productes agrícoles els que més se solen encarir, amb un IPOD al maig de 4,28 euros, mentre que els ramaders (que inclouen carns, ous i llets) van pujar el mes passat de mitjana 2,97 euros.
Les dades les elabora cada mes l’organització COAG per als preus en origen i la Unió de Consumidors d’Espanya (UCE) i la Confederació Espanyola de Mestresses de Casa, Consumidors i Usuaris (Ceaccu), que són les entitats que registren els preus en destí.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034