José María Torres: "La CEOE utilitza tots els mitjans que controla per atacar Conpymes"

José María Torres: "La CEOE utilitza tots els mitjans  que controla per atacar Conpymes"
3
Es llegeix en minuts
JORDI CUENCA

Les organitzacions alienes a la CEOE han aconseguit la inclusió al Consell Econòmic i Social (CES). ¿Quina transcendència té aquesta decisió del Govern central?

Al CES, les organitzacions que hi entren són Pimec i Pime Balears, que formen part de Conpymes i que tenen la representativitat reconeguda a Catalunya i les Balears. Conpymes, on sí que entra, és al Consell Estatal de la Pime i a l’Observatori Estatal de la Morositat Privada. ¿Quin significat té que entrem ja en un òrgan públic? Doncs que representa trencar per primera vegada el monopoli de més de 47 anys de la CEOE a nivell nacional i que altres organitzacions tinguin accés a poder tenir veu pròpia i independent.

¿Té alguna opció la valenciana Unió Gremial?

Primer hauria d’estar reconeguda aquí com a agent més representatiu.

¿El pròxim objectiu és que també els obrin les portes del diàleg social, és a dir que assisteixin a les reunions de Govern i agents socials per la part empresarial?

És el pas que vam iniciar el 2021, quan vam fer la petició al Ministeri de Treball, basant-nos en la disposició addicional sisena de l’Estatut dels Treballadors, que diu que en el moment en què tens el 10% d’empreses i treballadors ja pots entrar directament en el diàleg social. El Ministeri, en aquell moment, ens contesta que no ens pot donar la representativitat i reconeixent que la que existeix és per presumpció. I que no ens la pot donar perquè no existeix el reglament per comptar. Llavors, nosaltres vam dir: "¿I els que hi ha com s’han comptat?". Vam anar a l’Audiència Nacional i esperem la sentència. Ja va passar a Catalunya, on va costar vuit processos judicials.

¿Què diferencia Conpymes de la Cepyme de la CEOE?

Cepyme és CEOE perquè al final són la mateixa organització. En 45 anys de democràcia, Cepyme mai ha tingut un posicionament diferent del de la CEOE, que defensa la gran empresa. ¿En què ens diferenciem? Per exemple, en el tema de la morositat i l’existència d’un règim sancionador. S’hi oposen perquè no es poden enfrontar a les grans empreses, que advoquen per continuar pagant quan volen.

Després de la decisió del Govern central sobre el CES, s’ha recordat que Conpymes va estar avalada en la seva fundació el 2021 per Begoña Gómez, dona del president de l’Executiu, Pedro Sánchez, i Yolanda Díaz, ministra de Treball i líder de Sumar. ¿És conseqüència una cosa de l’altra?

Yolanda Díaz va venir a la presentació com a ministra de Treball. És lògic que qualsevol organització empresarial la convidi. Begoña Gómez únicament va venir aquella vegada per parlar sobre sostenibilitat en les pimes [té una assessoria en aquesta qüestió] i no ha tingut cap relació més.

Com que Pimec, principal organització de Conpymes, és catalana i els independentistes tenen molt pes en la majoria parlamentària, la confederació que presideix poc menys que apareix com el braç armat empresarial del Govern i els seus aliats. ¿Què hi ha de cert? ¿Són llargs els tentacles de la CEOE i els grans empresaris?

Notícies relacionades

Està claríssim que la CEOE està utilitzant tots els mitjans que controla des que neix Conpymes per atacar-nos i desprestigiar-nos. Ha intentat bloquejar totes les taules a què ens conviden. Som una confederació que no ens posicionem mai políticament. Així com la CEOE sí que es posiciona i tots sabem les posicions cap a on van sempre. Nosaltres no acceptem polítics dins de l’organització. Se’ns ha acusat de tot, que si érem d’esquerra, de Junts, comunistes de Podem, després de Sumar, del Govern...

¿Com veu la política econòmica del Govern? ¿Les bones dades macroeconòmiques tenen la seva translació al dia a dia de les empreses?

La realitat és que, l’any passat, l’impost de societats va obtenir un rècord. El Ministeri de Treball només parla de drets dels treballadors, que ens sembla bé, però caldrà equilibrar-lo amb els drets de les pimes, perquè al final som les que generem la major part de la riquesa i de l’ocupació.