Empreses

Simón deixa Aigües de Barcelona per bolcar-se en Criteria

L’executiu renuncia a la presidència de la societat publicoprivada, que va assumir el 2014

Simón deixa Aigües de Barcelona per bolcar-se en Criteria
2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ángel Simón ha decidit deixar la presidència no executiva d’Aigües de Barcelona, la societat publicoprivada que s’ocupa del cicle de l’aigua a la capital catalana i la seva àrea metropolitana, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO. La decisió d’aquest alt executiu, que és conseller delegat de Criteria des del gener passat, comunicada ahir al consell d’administració de la companyia, es produeix en un moment en què el braç inversor de La Caixa que dirigeix es troba en plena fase de reforçament de la seva cartera de participacions industrials.

Criteria compta amb un 15% d’Aigües de Barcelona, igual com l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), mentre que Agbar, propietat de la francesa Veolia, en té el 70%. Abans de fitxar per Criteria, Simón, un home de la màxima confiança del president d’aquest hòlding i de la Fundació La Caixa, Isidre Fainé, era vicepresident de Veolia i president d’Agbar, càrrecs que va deixar a partir de llavors. Només va conservar el de president d’Aigües de Barcelona, sense caràcter executiu, que ara ha decidit abandonar per bolcar-se completament en Criteria.

Simón, que ocupava aquesta presidència des del 2014, seguirà en el lloc de manera interina fins que es designi un nou president o presidenta per part del consell d’administració, segons fonts coneixedores del procés.

Simón, un profund defensor de la col·laboració publicoprivada, pilota en l’actualitat un canvi d’estratègia a Criteria, bolcada a invertir i reforçar la seva participació en empreses estratègiques i una implicació més gran en la gestió en aquestes. Entre els seus objectius, destaca consolidar una cartera "amb participacions accionarials destacades en sectors estratègics de l’economia, com la banca, l’energia, les telecomunicacions o l’aigua, entre d’altres". El hòlding és el primer accionista de CaixaBank, amb el 30% del capital.

Aquest hòlding té per objectiu alimentar l’obra social de La Caixa a través dels dividends de les societats participades. Els últims moviments que ha realitzat, que van des del seu reforçament a Telefónica a la seva entrada a ACS, poden elevar les remuneracions per les accions que posseeix a uns 1.500 milions d’euros, davant els 1.114 milions de l’any passat.

Les últimes operacions de Criteria han sigut la compra del 9,4% de l’ACS presidida per Florentino Pérez –president del Reial Madrid– per 983 milions, amb la qual cosa es converteix en el segon accionista. Fainé passa a ser conseller en aquesta companyia amb la qual les primeres relacions van començar el 2003 amb la fusió de les concessionàries d’autopistes Acesa i Aurea per crear Abertis, companyia del capital de la qual va sortir el 2018.

Notícies relacionades

622 milions a Colonial

Criteria també ha acordat subscriure en solitari una ampliació de capital de 622 milions a Colonial que la farà primera accionista d’aquesta societat, en què passa a tenir dos consellers. La Caixa n’havia abandonat el capital fa una dècada i hi va tornar al març amb un 3% del capital, que ara elevarà fins al 17%.