Els supermercats comencen a abaixar el preu de l’oli d’oliva

Les ofertes s’apliquen justament quan falten només uns dies perquè acabi el decret anticrisi que va suprimir l’IVA dels aliments bàsics

Els supermercats comencen a abaixar el preu de l’oli d’oliva
3
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

Després de mesos de pujades de preu, l’oli d’oliva sembla que per fi ha posat fre. Els principals supermercats espanyols ja fa un parell de setmanes que ofereixen descomptes i promocions d’aquest producte, que, des que ha començat l’any i fins a finals d’abril, s’havia encarit en un 14% després d’haver augmentat un 22,2% el 2023 i un 42,5% el 2022. Com a d’exemple, l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) assenyala que l’oli suau de marca blanca va passar dels 2,35 euros que costava de mitjana el desembre del 2020 als 7,66 euros el desembre del 2023. Un increment del 225%. Ara, a les lleixes d’establiments com Eroski, Mercadona, Carrefour, Dia, Bonpreu i Condis, s’estan veient ja anuncis amb rebaixes de fins al 76% el litre d’oli, tot i que els 2,5 euros de fa quatre anys queden molt lluny.

Les ofertes s’apliquen just quan falten només uns dies perquè acabi, previsiblement el 30 de juny, la vigència del decret anticrisi que va suprimir l’IVA als aliments bàsics i que va reduir el de l’oli d’oliva al 5%, en lloc del 10% que s’hi aplicava abans. Amb tot, el ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, ja ha avançat que esperarà a conèixer el desglossament de dades de l’IPC definitiu per prendre una decisió sobre si es prorroga o no la mesura. En cas que s’allargui, seria possible donar compliment a l’acord perquè l’IVA de l’oli d’oliva passi a ser del 0%, una eliminació que es va pactar a principis d’aquest any però que ha quedat estancada en la seva tramitació al Congrés i no ha arribat a desplegar-se.

Les promocions que ara s’han començat a veure arriben després que els productors, les empreses envasadores i el Ministeri d’Agricultura apuntessin a una probable baixada dels preus de l’oli després de l’estiu, quan està previst que es negociïn els imports en origen de cara a la collita oliverera. La pluja d’aquesta primavera just en el moment en què s’estava començant a formar l’oliva a l’arbre fa preveure una collita relativament millor que les anteriors, castigades a causa de la sequera.

Diversos descomptes

La cadena valenciana Mercadona ha rebaixat el preu de sis de les seves referències d’oli d’oliva de la seva marca, Hacendado, de manera que el litre d’oli, que abans costava 8,95 euros, es troba aquesta setmana a 8 euros, una reducció de gairebé el 12%. L’oli d’oliva verge, també Hacendado i en ampolla d’un litre, passa dels 9,55 euros a 8,95, és a dir, un 6,7% menys.

L’opció de Carrefour ha sigut aplicar la rebaixa de preu als consumidors que agafin dos envasos d’oli en una mateixa compra. L’extra verge de Maestros de Hojiblanca surt a 14,95 euros el litre; el de 0,4º de Carbonell, a 12,95, i el mateix oli de La Española, a 13,45. Així mateix, també d’aquesta última marca, el litre d’oli d’1º es ven a 12,99 sota l’oferta de dos per un.

La catalana Bonpreu ofereix descomptes en la compra de segones unitats de tres referències d’oli d’oliva verge extra. En concret, del litre de la marca Carbonell (amb un 50% de rebaixa) i del litre de les varietats picual i hojiblanca que envasa Coosur (que costa, en tots dos casos, un 70% menys).

Notícies relacionades

La botiga online de la marca Eroski, que a Catalunya comercialitza els seus productes amb el grup Caprabo, exhibeix descomptes i promocions en un total de 25 tipus diferents d’olis d’oliva. Alguns estan destacats com a productes "al millor preu", com l’ampolla de 75 centilitres d’oli d’oliva extra de la marca blanca, que val 8,15 euros.

Els supermercats Dia han optat per aplicar un descompte del 25% en el preu de l’ampolla d’un litre d’oli d’oliva suau d’1º de La Española. Així, si abans el producte costava 12,45 euros, ara es pot comprar per 9,34.