Criteria només buscarà un soci industrial per a Naturgy i refreda un pacte amb IFM

El braç inversor de La Caixa vol estabilitzar el capital de l’energètica després del no de Taqa, però evita compartir el control amb el fons australià

Criteria només buscarà un soci industrial per a Naturgy i refreda un pacte amb IFM
2
Es llegeix en minuts
David Page
David Page

Periodista

ver +

Criteria es mobilitza per buscar una nova reordenació de l’accionariat de Naturgy després de la renúncia del grup energètic Taqa, controlat per l’emirat d’Abu Dhabi, a entrar com a nou gran soci del grup espanyol. El braç inversor de la Fundació La Caixa activarà la recerca d’altres alternatives per donar estabilitat al capital de la primera gasista i tercera elèctrica del mercat espanyol, i la seva preferència és trobar un altre soci industrial i no un soci financer per substituir els fons d’inversió que volen sortir de l’accionariat.

CriteriaCaixa, comandada pel president Isidre Fainé i el CEO Ángel Simón, vol nous socis estables per a l’energètica que substitueixin el fracassat intent de Taqa i que serveixin per facilitar la sortida dels fons CVC i GIP del capital de Naturgy una vegada complert el seu cicle inversor a l’empresa. Un o diversos nous accionistes que el braç inversor de La Caixa vol que siguin socis industrials, cosa que allunya la possibilitat d’un acord per compartir el control de la companyia amb el fons australià IFM, que ja és accionista de Naturgy amb un 15% del capital.

Criteria no ha rebut cap proposta d’IFM per establir un nou equilibri de poder, segons confirmen fonts coneixedores de la situació. CriteriaCaixa pretén exercir el paper protagonista que li correspon com a primer accionista de Naturgy (amb un 26,7%) i buscarà solucions per a l’estabilitat de la companyia, però des de l’entorn de La Caixa es refreda un possible acostament amb IFM per a aquesta tasca.

IFM és el quart accionista més gran de Naturgy i les seves relacions amb CriteriaCaixa sempre han sigut molt tenses. El fons australià va entrar a la companyia fa més de dos anys amb una convulsa opa parcial que va fracassar: l’oferta era per més del 22% del capital i es va quedar en el 10,8%. Des d’aleshores ha sumat més d’un 4% addicional amb compres. L’opa d’IFM va donar lloc a un xoc frontal amb Criteria. IFM assegura que la seva vocació és de permanència i que les seves inversions "pensen en dècades, no en anys".

Caiguda en borsa

Notícies relacionades

Dos dels fons amb presència a Naturgy, el britànic CVC (20,7%) i el nord-americà GIP (20,6%), negociaven amb Taqa la venda de les seves participacions. Tots dos busquen monetitzar les seves milmilionàries plusvàlues latents, pels dividends acumulats en aquest període i per la revalorització en borsa que registren les seves participacions –van comprar a 19 euros per acció i la cotització borsària s’ha mogut en les últimes setmanes entre els 24 i els 25 euros, fins a la debacle en borsa d’ahir (es va enfonsar el 14,96%) i la seva caiguda fins als 21 euros per títol–.

"CriteriaCaixa continuarà explorant alternatives que permetin assegurar el projecte industrial de Naturgy i accelerar el seu creixement, mitjançant opcions que donin estabilitat a l’accionariat de la companyia, i que permetin a CriteriaCaixa mantenir la seva posició com a soci espanyol de referència a la companyia", van apuntar des del grup liderat per Fainé després de conèixer-se el cop de porta del grup Taba.