La UE accepta els 10.000 milions que va sol·licitar Espanya però en bloqueja 160

La Comissió entén que el Govern no ha complert encara un dels 61 objectius, i retarda el desemborsament de l’1,6% del total requerit

La UE accepta els 10.000 milions que va sol·licitar Espanya però en bloqueja 160
4
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

Amb més d’un any de retard sobre el calendari inicialment previst, Espanya ja ha entrat en la recta final que li permetrà accedir a un quart desemborsament de fons europeus Next Generation EU, tot i que la Comissió Europea no ha donat el seu OK al pagament de la totalitat dels 10.000 milions sol·licitats pel Govern espanyol.

Brussel·les va presentar ahir la seva valoració positiva preliminar a favor del quart pagament sol·licitat pel Govern, però amb una excepció: la Comissió Europea considera que Espanya no ha complert un dels 61 objectius compromesos vinculats al quart pagament. Per això proposa restar una quantitat –que podria rondar els 160 milions–, dels 10.000 milions sol·licitats i donar un termini de sis mesos a l’Executiu espanyol perquè repari aquesta deficiència i pugui cobrar la part suspesa més tard (al desembre, a tot estirar). En tot cas, es dona a Espanya la possibilitat que en el termini d’un mes (fins al 12 de juliol) argumenti en contra de la decisió inicial de bloquejar una part del pagament sol·licitat.

El Govern espanyol confia que el desemborsament efectiu del quart pagament (minvat) podria produir-se "en el termini aproximat d’un mes". Aquesta quantitat, lleugerament per sota dels 10.000 milions, se sumaria així als 37.300 milions que ja s’han rebut des de juliol del 2021 (repartits en un avançament i tres pagaments), d’un total de 80.000 milions en transferències assignats a Espanya fins al 2026. "Espanya és líder en compliment de fites i objectius del Pla de Recuperació i en transferències del Next Generation EU, cosa que demostra el gran esforç i rigor del Govern i de les administracions públiques en el compliment dels compromisos i en la gestió del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència", segons va expressar en un comunicat el Ministeri d’Hisenda.

El ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, va qualificar de "bona notícia" l’opinió favorable de la Comissió Europea sobre el nou desemborsament i va destacar que només Espanya, Itàlia, Croàcia i Portugal han arribat al quart pagament dels fons europeus.

Tot i que encara no es coneix la part del quart pagament que, almenys de moment, quedarà bloquejada, la xifra de 160 milions pot servir de referència. Els reglaments del Mecanisme de Recuperació i Resiliència fixen com a valor unitari d’una fita o objectiu per a cada país el resultat de dividir el total de les subvencions assignades a un país (80.000 milions, en el cas d’Espanya) entre el total de fites i objectius compromesos (497).

Aquesta divisió situa el valor unitari en l’entorn dels 160 milions per al cas espanyol (158 milions, precisa el Ministeri d’Economia), una quantitat equivalent a l’1,6% del sol·licitat. Això no vol dir que aquesta sigui la xifra exacta del possible descompte sobre els 10.000 milions sol·licitats (que quedarien reduïts a 9.840 milions), ja que la Comissió Europea pot aplicar coeficients a l’alça o a la baixa sobre la quantitat de partida (160 milions) en funció de la rellevància del compromís incomplert o d’altres variables. La Comissió Europea ja ha aplicat el procediment de suspensió parcial de desemborsaments a Lituània, Portugal o Romania.

En concret, la Comissió Europea entén que Espanya no ha complert un objectiu relacionat amb la digitalització de les petites i mitjanes empreses (pimes). Es tracta del batejat com a Programa agents del canvi i estava dotat amb 300 milions amb què facilitar que, almenys, 15.000 pimes poguessin incorporar un expert per recolzar la transformació digital del seu negoci. La quantia de l’ajuda –que es podia sol·licitar entre el 25 de març del 2023 i el 24 de març del 2024– era de 20.000 euros durant un màxim de 20 mesos a comptar des de la formalització del contracte, a raó de fins a 1.000 euros per mes.

El Govern s’havia proposat en el seu objectiu 201 haver compromès almenys el 30% del pressupost total de 300 milions abans de rebre el quart desemborsament dels fons Next Generation EU. Però la Secretaria d’Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial (inicialment adscrita al Ministeri d’Economia, de Nadia Calviño, i ara, al de Transformació Digital, de José Luis Escrivá) no ha aconseguit comprometre ni tan sols aquests 90 milions perquè, segons ha argumentat el Govern espanyol davant Brussel·les, no hi ha hagut prou pimes que hagin sol·licitat aquesta ajuda.

Notícies relacionades

IA, dades i ciberseguretat

Ara Espanya tindrà un termini de sis mesos per donar un nou impuls al compliment d’aquest objectiu, que podrà ser reformulat. De fet, el Ministeri d’Hisenda va informar ahir que el caducat Programa Agents del Canvi ja ha sigut reformulat en el nou programa Kit consultoria, les ajudes del qual podran ser sol·licitades per les empreses a partir del 18 de juny. El nou programa inclou una ajuda de fins a 24.000 euros per pime per contractar un servei d’assessorament sobre tecnologies d’IA, dades i ciberseguretat.