Els accionistes avalen l’estratègia de Grifols després dels atacs a la borsa

El grup tancarà la venda del 20% de la seva filial xinesa per 1.600 milions la setmana vinent / Glanzmann titlla de "falses" les dades de Gotham City

Els accionistes avalen l’estratègia de Grifols després dels atacs a la borsa
3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els accionistes, amb un quòrum d’aproximadament el 55%, van avalar, en la junta celebrada ahir, l’estratègia de Grifols per contrarestar els atacs promoguts des de gener pel fons baixista Gotham City. El president del grup, Thomas Glanzmann, va aprofitar la junta anual per titllar d’"injustificades" i "descaradament falses" les dades difoses pel fons baixista Gotham City, que va provocar un autèntic terratrèmol borsari.

Davant la junta d’accionistes, la primera després dels vaivens en el mercat i en la qual també s’ha estrenat el conseller delegat, Nacho Abia, que va assumir el càrrec l’1 d’abril dins del pla de canvis en el govern corporatiu, que ha suposat apartar la família fundadora de la gestió, la cúpula es va comprometre a endinsar-se en el camí de la reducció de costos i de deute. De fet, en una trobada posterior amb la premsa, van anunciar que la venda del 20% de la seva filial xinesa Shanghai Raas a Haier per uns 1.600 milions es tancarà definitivament la setmana que ve, un element essencial per al seu pla de reducció del passiu acumulat durant els anys prepandèmia de creixement mitjançant compres.

Abia, en el seu primer discurs davant els accionistes, va ratificar l’estratègia de reduir despeses –però sense recórrer a ajustos de personal, segons va precisar després de la junta–, optimitzar recursos i rebaixar el deute fins a 4,5 vegades el resultat operatiu, en comparació amb les més de sis vegades de l’actualitat. També va afirmar que l’objectiu d’aquest any és incrementar els ingressos el 7% i el marge entre el 25% i el 26%. Glanzmann també va insistir en el compromís amb rebaixar el pas del deute.

"Nova etapa de creixement"

El nou conseller delegat, que va desenvolupar gran part de la seva carrera professional en l’empresa japonesa Olympus, va afirmar que l’empresa està preparada "per entrar en una nova etapa de creixement". I va resumir les seves prioritats: "Augmentar la generació de caixa, reduir el deute financer, accelerar el creixement rendible, potenciar la innovació i millorar l’eficiència operativa".

També va prendre la paraula Raimon Grífols, que fins fa uns mesos era, juntament amb el seu nebot Victor, conseller delegat de l’empresa, i va recordar que la junta d’aquest any és la primera en més de 100 anys d’història en la qual la família no forma part de la gestió. Va admetre l’impacte que va suposar la pandèmia de la covid-19 per al negoci, època en què van convenir amb el llavors president, Víctor Grífols (avui president honorífic), que emprendrien canvis en el govern de l’empresa.

La companyia va admetre després dels atacs de Gotham que el pes del seu deute era més gran del que havia comunicat anteriorment. En tot cas, va presentar una denúncia contra aquest fons, que segueix el seu procés als Estats Units, segons va explicar Glanzmann. Finalment, alguns fons, que havien difós la possibilitat de mostrar la seva oposició a la política retributiva de la cúpula, no van mostrar la seva oposició ni directament ni de manera delegada en la junta.

Emissió de bons

A banda de millorar els seus comptes en el primer trimestre d’aquest any, la companyia també ha canviat completament la seva política de reducció del deute. En aquesta línia s’emmarca l’emissió de bons per tal de modificar l’estructura del passiu, amb una primera de 1.000 milions i una altra de 300. Poc abans de la junta es va conèixer el reforçament de Goldman Sachs en el capital del grup, fins a arribar al 5,188%, una proporció que supera la que té, per exemple, BlackRock, amb un 4,304%.

La multinacional d’hemoderivats veu el baix nivell de quòrum com una mostra que els accionistes no veuen problemes en l’horitzó davant els quals mostrar oposició. "Si no fos així, haurien vingut més per mostrar la seva oposició", segons assenyalen les fonts consultades.

Notícies relacionades

La junta va comptar, en total, amb la representació de 511 accionistes, titulars de 238.439.950 accions de classe A, que representen el 55,95% del capital social de la companyia amb dret a vot. Durant el conclave, van ratificar els compromisos de la companyia per al 2024, centrats a reforçar l’eficiència operativa, millorar el govern corporatiu, reduir el deute i crear valor per a tots els accionistes.

Es va ratificar el nomenament de Nacho Abia i d’Albert Grífols Coma-Cros com a consellers i es van aprovar els d’Anne-Catherine Berner i el de Claire Giraut com a conselleres independents. L’exercici del 2023 va ser "un any rècord" per a la companyia en el qual es van superar les previsions i es va constatar "la sòlida progressió dels resultats operatius i financers".