L’ocupació pública

La justícia europea avala que els interins en frau passin a fixos sense oposicions

La sentència considera que el sistema d’indemnitzacions per als eventuals cessats incompleix la normativa 

El Govern esperarà que el tribunal respongui la qüestió prejudicial del Suprem

La justícia europea avala que els interins en frau passin a fixos sense oposicions
3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) obre la porta que els interins que hagin estat anys en situació eventual i en abús passin directament a fixos. Així s’ha pronunciat en una sentència emesa ahir en la qual els magistrats claven una nova clatellada a la legislació espanyola i carreguen una altra vegada contra el vigent sistema d’indemnitzacions per als eventuals cessats. Consideren que no són suficients i donen peu que els afectats reclamin judicialment més quanties, i obren un degoteig de litigis en els tribunals espanyols. La sentència pot afectar milers de persones a tot Espanya.

"La conversió d’aquests successius contractes o relacions d’ocupació de durada determinada en contractes o relacions d’ocupació per temps indefinit pot constituir [una mesura efectiva per prevenir i sancionar l’abús de la temporalitat], sempre que aquesta conversió no impliqui una interpretació contra legem del Dret nacional", recull la sentència. També insisteix en el camí ja traçat el febrer pel mateix tribunal i que avalava el personal laboral en frau a reclamar la seva condició d’indefinits. La principal novetat és que ara estén aquestes conclusions als funcionaris.

El criteri europeu ha quedat doblement manifestat, si bé l’aplicació a Espanya encara no està clara. Sobretot després d’aquest afegitó final de "sempre que aquesta conversió no impliqui una interpretació contra legem del Dret nacional". El Suprem ja al febrer no va compartir íntegrament el criteri que li van marcar des d’Europa i la seva reacció va ser rebutjar que l’"única solució" per als interins sigui fer-los fixos amb condició de funcionaris. La sentència europea obliga el Govern a moure fitxa, però no està clar si en la direcció de la fixesa o cap a altres fórmules alternatives per definir.

La via dels jutges del TJUE ha quedat clara i pressionen els tribunals espanyols perquè l’apliquin: "Si, en aquest supòsit, el jutjat remitent considera, a més, que la jurisprudència consolidada del Tribunal Suprem s’oposa a aquesta conversió, el jutjat remitent haurà de deixar inaplicada la jurisprudència esmentada del Tribunal Suprem".

Milers d’afectats

El TJUE s’ha pronunciat sobre una qüestió que pot afectar milers de persones a tot Espanya. Durant els últims dos anys les diferents administracions, tant l’estatal com les autonòmiques i les municipals, han anat desenvolupant macroprocessos extraordinaris per estabilitzar centenars de milers d’interins. No obstant, una part minoritària del personal eventual s’ha quedat fora d’aquests processos i ara aquesta sentència els pot servir com a argument per anar als tribunals espanyols i reclamar que els facin fixos.

Els magistrats del TJUE han censurat, per insuficient, la norma –coneguda com a llei Iceta– impulsada per l’Executiu durant la passada legislatura per estabilitzar els alts volums d’interinitat que arrossega des de fa dècades. La llei va ser pactada amb ERC i el PNB a nivell polític i amb CCOO i UGT a nivell social. La llei pretenia donar resposta a aquelles persones que portaven anys com a eventuals en l’Administració, ocupant la mateixa plaça i sense possibilitat d’estabilitzar-la.

Casos "molt tristos"

El Govern esperarà que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) respongui a la qüestió prejudicial que li va remetre el Tribunal Suprem per decidir si canvia o no la normativa espanyola en relació amb els interins en frau. La nova sentència del TJUE encara no té data fixada i es demorarà, almenys, uns mesos.

Notícies relacionades

Així ho va manifestar el ministre de Transformació Digital i Funció Pública, José Luis Escrivá, ahir, a preguntes dels periodistes en relació amb la sentència dels magistrats europeus. El ministre va reconèixer que són casos "molt tristos" i "injustos", però casos "individuals" i sobre els quals, de moment, no mourà fitxa.

"Jo no puc estar més d’acord amb l’esperit de la sentència, per dir-ho així. Aquest Govern està absolutament compromès que a Espanya s’acabi amb la temporalitat. Queden casos del passat que s’estan resolent a nivell judicial un a un. Però veurem la prejudicial del Tribunal Suprem i com respon el Tribunal Europeu de Justícia", va afirmar.

Temes:

Govern UGT CCOO