Nou pla estratègic
Criteria vol elevar a 40.000 milions el valor dels seus actius
El braç inversor de La Caixa preveu que els dividends de la fundació creixin a 700 milions i es defineix com a "element estabilitzador de l’economia"
L’objectiu és passar d’estar a 80 empreses cotitzades a 20 o 30 «amb influència en totes»
Criteria té per objectiu passar d’un valor brut actual dels actius de 27.000 milions d’euros a 40.000 milions i que els dividends que percebrà la Fundació La Caixa, la seva propietària, que destina a obra social, s’elevin dels 400 milions del període 2018-2023 a 700 milions en el termini de cinc anys. Aquests són alguns dels pilars en què es recolza el pla estratègic 2025-2030 del braç inversor de la Fundació La Caixa, amb l’objectiu prioritari de "preservar i fer créixer el patrimoni de la fundació", segons va explicar el conseller delegat de Criteria, Ángel Simón, durant la presentació pública a Barcelona d’aquest full de ruta. El que fos president d’Agbar i vicepresident de la seva propietària, la francesa Veolia, pilota des de gener el braç inversor de La Caixa, que alhora va renovar per quatre anys més el president tant de la fundació com de Criteria, Isidre Fainé.
El pla, quant al deute net, que actualment suposa el 15%, estableix que la meta és arribar al 10% però amb la possibilitat de pujar el 20% si existeixen inversions atractives o per tenir un matalàs en els casos en què hi hagi situacions d’empitjorament del mercat. La idea és cobrir els objectius del pla mitjançant les plusvàlues de la diversificació, així com els dividends de les participades, amb un retorn anual de les inversions d’entre el 8% i el 10% davant el del voltant del 3% dels últims cinc anys.
Criteria s’autodefineix en el nou full de ruta com a "element estabilitzador de l’economia a través de la protecció de sectors estratègics i el foment de la indústria". Entre els seus objectius destaca passar del 74% en inversions estratègiques (aquelles en les quals la societat mantindrà una posició a llarg termini i que inclou sectors com la banca, l’energia, les telecomunicacions i les utilities) al 55%. Naturgy, CaixaBank i Telefónica són els pilars d’aquesta cartera en la qual està previst reforçar la posició i dotar de més flexibilitat altres inversions. D’un valor de 19.000 milions està previst arribar a 22.000 milions i que els dividends procedents d’aquestes companyies sumin 12.000 milions entre el 2024 i el 2030. Criteria no descarta que una quarta companyia entri a formar part d’aquest nucli estable
Al seu torn es preveu que la cartera de diversificació, que en l’actualitat suposa el 13% del total, passi al 25%, amb uns 10.000 milions davant els 2.500 milions actuals, amb varietat per geografies i sectors representats per companyies cotitzades, en les quals Criteria persegueix ser "influent" (tecnològiques, farmacèutiques, biofarmacèutiques i retail). Avui Criteria està a 80 empreses cotitzades i pretén passar a entre 20 o 30 "amb influència en totes". Aquest és un dels canvis de plantejament del pla estratègic. En aquest grup, tant Puig i ACS, en què Criteria va aconseguir el 3% i el 9,4%, respectivament, s’ajusten als seus criteris, que són l’existència de programes de creixement i un horitzó temporal que proporcionarà un dividend recurrent i que afegirà valor.
I en capital privat, és a dir, la cartera formada per empreses no cotitzades, el propòsit és passar del 3% al 10% del total, fins als 4.000 milions per a companyies que puguin créixer fins als 500 o 1.000 milions anuals des d’unes vendes d’uns 150 milions.
Al seu torn es remodelarà la cartera immobiliària que gestiona InmoCaixa i es desinvertirà en gran part d’aquesta, que pateix una gran dispersió geogràfica i una rendibilitat inferior a la de mercat.
Criteris ESG
Segons Simón, la idea és apostar per empreses que compleixin els criteris d’ESG (medi ambient, sostenibilitat i governança). Està prevista tant la gestió directa d’actius com la indirecta a través d’inversions en companyies especialitzades, com és el cas de Colonial, en la qual se situa com a primer accionista amb el 17%.
En el seu discurs de presentació del pla estratègic, Fainé va destacar el rol de la societat inversora i el seu objectiu d’"augmentar la contribució econòmica al desenvolupament del país" i generar "valor social". Va recordar que La Caixa compleix aquest any 120 anys i que en l’actualitat és "la primera fundació d’Espanya, la segona d’Europa i la setena del món en termes del total d’actius".
Un dels objectius que es marca Criteria en el seu nou full de ruta és la creació de valor per a Naturgy, que forma part de les inversions estratègiques i amb un pla a llarg termini de creixement, que sigui un actor clau en la transició ecològica i energètica. L’objectiu és un accionariat estable, després de trencar les negociacions amb Taqa per llançar una opa conjunta per aconseguir el 40% que tenen els fons CVC i GIP.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Conferència a Brussel·les ¿Què ha trencat i què pot trencar Junts en la negociació amb el PSOE? Les claus de l’estratègia de Puigdemont
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034
- Així va l’Eurolliga La quarta victòria confirma la rehabilitació del Barça