Anàlisi

Saltar indefens

Saltar indefens
2
Es llegeix en minuts
Martí Saballs Pons
Martí Saballs Pons

Director d'Informació Econòmica de Prensa Ibérica.

ver +

El braç instrumental de la Fundació La Caixa no invertirà en un sector declarat estratègic per la Unió Europea. Un no rotund va ser la resposta que va donar Ángel Simón, conseller delegat de Criteria, després de realitzar-li aquesta pregunta. La indústria de Defensa no entra en els preceptes inversors ni de valors de la nova estratègia de La Caixa. Que el president d’Indra, Marc Mutra, sigui patró de la Fundació La Caixa, tampoc ha influït. Només una empresa, Naturgy, surt específicament citada en el pla estratègic de la companyia, exposat en la presentació realitzada ahir per Simón i Isidre Fainé, president de La Caixa i Criteria, davant un nombrós grup de personalitats empresarials, acadèmics i periodistes, a la seu de la fundació a Barcelona.

A les primeres files de l’acte destacaven el president de la gasista, Francisco Reynés; el conseller delegat de Telefónica, Ángel Vilá; el conseller delegat de Caixabank, Gonzalo Gortázar; el president de Colonial, Juan José Brugera; i el president de Saba, Salvador Alemany. Companyies, totes, participades per Criteria. Al costat d’ells, l’advocat Miquel Roca Junyent, una de les persones que més controlen el mapa empresarial català i espanyol, que exerceix de secretari del Consell d’Administració de Banc Sabadell i és conseller d’Abertis i d’Aigües de Barcelona, on Criteria manté el 15% amb l’esperança de poder augmentar la seva participació.

Naturgy, on Criteria manté el 26,71%, ha de ser l’eix de la inversió de la cartera estratègica, per aconseguir "un pla de creació de valor", que s’ha vist afectat en l’última setmana amb la retirada de les intencions de l’empresa Taqa per comprar un 40%. Les accions de Naturgy cauen un 22% des de començament d’any. ¿Representa que Criteria té intencions d’augmentar la participació a Naturgy? Tret que no existeixin importants desinversions, no. La cartera estratègica de Criteria (banca, energia telecos i utilities) representa un 74% (19.980 milions en actius) del grup; però espera que representi un 55% el 2030 (22.000 milions), segons el pla presentat ahir. Un 10% de Naturgy val avui en borsa 2.000 milions.

Notícies relacionades

L’ambiciós pla de Simón

L’ambiciós pla exposat per Simón pretén que el 2030 el valor brut dels actius de Criteria arribi als 40.000 milions davant els 27.000 actuals. Els dividends a la fundació passaran de 400 a 700 milions i la taxa de retorn prevista de les inversions del 3% fins al 10%. ¿Per on vindran les inversions noves? Amb un augment de la cartera diversificada, que es concentrarà de les 90 participacions actuals –representen 3.510 milions– a unes 25/30 empreses de tecnologia, farma i distribució, cotitzades, nacionals i internacionals, que representaran 10.000 milions, un 25% de la cartera. A més a més, augmentar el pes dels fons de capital risc per a empreses de nova o recent creació, que es mouria de 810 a 4.000 milions, d’un 3% a un 10% del total. Un percentatge que mantindria l’immobiliari.