L’empresa pública l’Energètica destina 10 milions a comprar parcs solars

La companyia de la Generalitat farà una crida a partir de l’1 de juliol als promotors d’instal·lacions de menys de 5 MW que vulguin vendre

L’empresa pública l’Energètica destina 10 milions a comprar parcs solars
2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Malgrat la pròrroga dels pressupostos de la Generalitat, que ha minvat la seva capacitat inversora, L’Energètica, la companyia creada fa un any per l’Administració catalana, destinarà fins a 10 milions d’euros a comprar parcs solars de fins a cinc megawatts (MW). Per a això recorrerà a una crida pública, ja que es tracta d’una operació patrimonial que queda fora de la llei de contractes públics, a la qual es podran presentar els promotors interessats entre els dies 1 i 31 de juliol.

"Recorrem a aquest sistema perquè tots aquells que hi estiguin interessats puguin acudir-hi", explica el director de l’empresa, Dani Pérez. En tot cas han de ser projectes que comptin ja amb llicència d’obres, el vistiplau de l’ajuntament implicat, així com un punt d’accés a la xarxa elèctrica ja atorgat. L’objectiu és donar prioritat als parcs de nova construcció amb la idea que augmenti la potència renovable instal·lada a Catalunya. Com a conseqüència de la falta de pressupostos de la Generalitat per a aquest any, d’una dotació de 67 milions per a aquest objectiu per part de L’Energètica s’ha passat a uns 17 milions, cosa que obligarà que una part d’aquesta iniciativa, si acudeixen prou projectes i s’adeqüen als criteris establerts, haurà de finançar-se mitjançant endeutament, admet Pérez.

En tot cas, l’ideal seria no arribar als 10 milions d’euros establerts com a límit per a les adquisicions. A Catalunya, en l’actualitat hi ha entorn d’un centenar de projectes de parcs solars de menys de 5 MW que suposen una inversió d’uns 250 milions i només una part d’aquests compleixen els criteris. Per això, L’Energètica, atesos els requisits previstos, descarta que la seva crida provoqui un efecte escalada de preus.

Queden descartats els projectes per valor de menys de 100.000 euros i aquells en els quals la participació de l’empresa pública resulti inferior al 5%. L’Energètica planteja la iniciativa per avançar en l’estratègia d’incrementar la potència d’energia d’origen renovable per subministrar als serveis púbics perquè la Generalitat sigui neutra en emissions de gasos contaminants el 2040.

Notícies relacionades

Requisits

Dos dels criteris essencials que es tindran en compte en la selecció de projectes són el cost mínim i l’acceptació social en el municipi en el qual estigui prevista l’execució. Altres requisits seran, a més de la rendibilitat econòmica (que no sigui inferior al 3%), la distribució territorial i el compromís social i mediambiental. Així, es tindran en compte qüestions com si en el projecte participa una comunitat energètica, si contribueix a l’autoproveïment dels consums energètics municipals, si adopta mesures complementàries per reduir l’impacte en l’entorn, si utilitza materials fabricats a la Unió Europea (UE) o si incorpora hibridació amb instal·lacions d’emmagatzematge.