El Govern dona llum verda a l’augment salarial del 2% per als funcionaris

La revalorització es farà efectiva al juliol, quan els beneficiaris rebran una ‘pagueta’ pels retards / La Generalitat apujarà nòmines el mateix mes

El Govern dona llum verda a l’augment salarial del 2% per als funcionaris
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern va aprovar ahir en el Consell de Ministres la pujada salarial pendent per als funcionaris aquest 2024. Les nòmines, que van començar l’exercici congelades, augmentaran un 2%, 1,6 punts per sota dels actuals nivells d’inflació, que actualment ronda el 3,6%. Tal com va quedar pactat fa dos anys amb els sindicats, l’increment serà amb efecte retroactiu des de l’1 de gener d’aquest any i els 3,5 milions d’empleats públics beneficiats rebran una pagueta en compensació per aquests retards.

Fonts del Ministeri de Transformació Digital i Funció Pública afirmen que la revalorització es materialitzarà en la pròxima nòmina del mes de juliol, en el cas de l’Administració General de l’Estat.

Aquest increment del 2% sorgeix de l’acord a què van arribar el Govern i dues de les tres centrals sindicals més representatives (CCOO i UGT) l’octubre del 2022. CSIF es va desmarcar del pacte per considerar-lo "insuficient" i ara critica que s’endinsa en la "pèrdua salarial" que han viscut els empleats públics des de la firma d’aquest acord, que quantifica en un 7%.

Segons aquest mateix acord, els salaris en la funció pública pujaran aquest any un 2% de base, amb un possible mig punt addicional si "l’IPC entre el 2022 i el 2024 supera les pujades acumulades durant aquell període".

Serà necessari esperar fins a finals d’any per confirmar si es compleix aquesta condició i perquè el Govern formalitzi l’augment, que tindrà efectes retroactius també des de l’1 de gener. "L’increment variable del 0,5% es produirà molt probablement en la nòmina del mes d’octubre", apunta UGT de Catalunya.

També a Catalunya

L’Executiu compleix així un compromís pendent que, no obstant, no blinda el poder adquisitiu dels empleats públics. Aquests encadenen quatre exercicis consecutius amb pujades de sou per sota de la inflació.

Per la seva banda, els més de 200.000 empleats públics vinculats a la Generalitat de Catalunya també veuran incrementats els seus salaris a partir de la nòmina del juliol en un 2%, en virtut de l’acord aprovat en Consell de Ministres.

Notícies relacionades

Així ho confirmen fonts de la conselleria de Presidència, que asseguren que l’actual moment d’interinitat de l’Executiu i la pròrroga pressupostària no entorpirà l’actualització de taules salarials, ja que està coberta pel decret llei de suplement de crèdit aprovat a l’abril. Aquestes mateixes fonts apunten que, mentre la pujada salarial està assegurada, existeix la possibilitat que no arribin a pagar tots els retards pendents al juliol, ja que han de calcular la quantia individualment i això podria postergar l’abonament a agost.

La millora salarial no vindrà sola i els empleats públics rebran també una pagueta en funció dels retards acumulats. La quantitat en cada administració oscil·larà depenent de la categoria professional i, en el cas dels treballadors de la Generalitat de Catalunya, s’hi podrà sumar els triennis acumulats i els complements específics de destí, si n’hi hagués.