Aragonès defensa un ‘concert català’ davant l’empresariat

Cañete reclama en els premis Pimec un finançament propi perquè Catalunya sigui "tractor" de l’economia espanyola

Pere Aragonès i Antoni Cañete, ahir al Palau Sant Jordi. | MANU MITRU

Pere Aragonès i Antoni Cañete, ahir al Palau Sant Jordi. | MANU MITRU

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La patronal de les petites i mitjanes empreses Pimec va celebrar ahir la seva gala anual de premis, amb una efemèride destacada aquest exercici, ja que l’organització empresarial compleix 50 anys. Al Palau Sant Jordi, davant un auditori farcit d’empresaris, el president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, va defensar la seva proposta de model de finançament propi per a Catalunya. "Necessitem dotar-nos d’un model de finançament que posi fi a l’espoli, [...] tenim el risc de tocar sostre [econòmicament]", va dir.

El president sortint va defensar una de les principals condicions d’ERC per entrar a negociar amb Salvador Illa un potencial acord d’investidura. Condició, la del finançament propi, que va ser ben rebuda pels representants de les pimes. "Si volem ser un projecte tractor necessitem un model de finançament que realment sigui tractor. [...] És bo per a Catalunya, per a Espanya, per a tothom", va defensar el president de Pimec, Antoni Cañete.

Aragonès va criticar que el PSOE els vulgui donar "gat per llebre" amb la seva proposta de "finançament singular" i va reclamar "la clau i la caixa" del finançament, a l’estil del País Basc. El dirigent d’ERC va alertar que el bon moment de l’economia catalana, que va créixer cinc vegades més que la mitjana de l’eurozona, pot veure’s delamada si la Generalitat no disposa de prou recursos per continuar invertint i dinamitzant l’activitat empresarial. L’acte va comptar amb el president del Parlament, Josep Rull; l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni; el delegat del Govern a Catalunya, Carlos Prieto, i els expresidents Jordi Pujol i José Montilla, entre d’altres.

"Grans consensos"

El president de Pimec va demanar als representants polítics "grans consensos, acords entre diferents i estabilitat". Missatge que va rebre a primera fila el presidenciable del PSC, Salvador Illa, no així el presidenciable de Junts, Carles Puigdemont, que va ser convidat a una gala celebrada el mateix dia que el TSJC va publicar la primera sentència que fa efectiva l’amnistia.

El gran absent de la nit va ser Pedro Sánchez, que poques hores abans va comunicar que no hi assistiria per motius personals. "Evidentment volia ser aquí", el va excusar el ministre d’Indústria, Jordi Hereu. No va poder agrair-li en directe el president de Pimec l’èxit que va lluir davant els seus associats i convidats: la ràpida entrada de Pimec als òrgans de diàleg social a nivell estatal. Una meta –"posar les pimes en el pont de comandament", com sol referir-se Cañete–, llargament perseguida per aquesta patronal, que a Catalunya es mesura de tu a tu amb la històrica Foment del Treball i en el conjunt d’Espanya aspira a fer, algun dia, el mateix amb la CEOE.

El president de Pimec va considerar que l’entrada de l’entitat en el Comitè Econòmic Social (CES), un òrgan consultiu del Govern i format per patronal i sindicats, ha sigut el "gran èxit d’aquests 50 anys". I va insistir que, malgrat que això molesti en "certes llotges privades", perseverarà a ampliar l’esmentada representativitat a espais menys simbòlics i més influents, que els permetin, en un futur, negociar reformes de pes com les laborals o les de pensions. "Ens ha costat 50 anys ser al pont de comandament. Els pròxims 50 anys de Pimec tenim una missió: liderar l’espai", va proclamar Cañete, que el febrer vinent acaba el seu primer mandat al capdavant de Pimec i li tocarà postular-se a uns comicis sense oposició coneguda.

Durant la vetllada, Pimec va guardonar diverses iniciatives empresarials, com l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya, per la seva campanya Cap butaca buida. També l’empresa familiar de reparació de sabates Suela-Ràpid, liderada per la tercera generació de sabaters. I la companyia Stands Reutilitzables, per la seva aposta sostenible. També es va reconèixer la pime Picart, que va començar fabricant pinso per a animals i s’ha acabat especialitzant en menjar per a mascotes. Pidiscat, Prisma, Domma, Dishelec 65 i Rocroi van completar l’elenc d’empreses premiades.

Conpymes fa el salt al diàleg social

Notícies relacionades

La patronal Conpymes també ha fet el salt al diàleg social estatal. L’entitat presidida per José María Torres va rebre la notificació formal del Ministeri d’Indústria que li confirma la seva entrada a dos dels seus òrgans consultius: el Consell Estatal de la PIME i l’Observatori Estatal de la Morositat Privada.

«La norma posa fi al monopoli de CEOE-CEPYME com a únics interlocutors socials a les institucions públiques», va celebrar l’entitat empresarial en un comunicat, que va valorar «positivament aquest gran pas fet pel Govern central».