El bo social de la llum es reduirà gradualment fins al juliol del 2025

El Govern consolida la tarifa barata de gas per a comunitats de veïns

El bo social de la llum es reduirà gradualment fins al juliol del 2025
2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El Consell de Ministres també va aprovar ahir un reial decret que manté la prohibició d’interrompre els subministraments d’aigua, electricitat i gas als consumidors vulnerables fins al 31 de desembre i prorroga el bo social elèctric amb un camí de normalització gradual fins al juliol del 2025, amb descomptes superiors als existents abans de la crisi energètica. A més, el Govern consolidarà la tarifa barata de gas (TUR) per a comunitats de veïns, també vigent en principi fins dilluns que ve, segons va avançar la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero.

En concret, els actuals descomptes del bo social, del 65% per als consumidors vulnerables i del 80% per als consumidors vulnerables severs, es mantenen fins al 30 de setembre, segons va explicar l’Executiu en un comunicat. A partir de llavors s’hi aplicarà una reducció del descompte de 7,5 punts percentuals per trimestre, amb relació al total de la factura.

D’aquesta manera, de l’1 d’octubre del 2024 al 31 de desembre del 2024, el descompte per als consumidors vulnerables serà del 57% i dels consumidors vulnerables severs del 72,5%. De l’1 de gener de 2025 al 31 de març de 2025, el descompte per als consumidors vulnerables serà del 50% i per als consumidors vulnerables severs del 65%, i de l’1 d’abril del 2025 al 30 de juny del 2025, per als consumidors vulnerables serà del 42,5% i per als consumidors vulnerables severs del 57,5%.

A partir de l’1 de juliol del 2025, el descompte per als consumidors vulnerables serà del 35% i per als consumidors vulnerables severs del 50%, amb caràcter indefinit, cosa que representa un reforç del nivell de protecció habitual previ a l’esclat de la crisi energètica, situat en el 25% i en el 40%, respectivament.

1,6 milions d’usuaris

Notícies relacionades

Actualment, 1,6 milions d’usuaris es beneficien d’aquestes ajudes, segons les últimes dades publicades pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. Montero, però, no va aclarir si també es mantindrà un any més la categoria de bo social creada l’octubre del 2022 per protegir les "llars treballadores amb ingressos baixos" afectades per la crisi energètica derivada de la guerra d’Ucraïna. En aquest cas, el descompte és del 40% i, si bé l’Executiu esperava arribar a 1,5 milions de llars, amb prou feines arriba a 45.899, de manera que no s’ha de descartar que decaigui.

La mateixa situació es produeix amb el límit a la tarifa regulada de gas (TUR), que també és vigent fins dilluns que ve i que la ministra no va esmentar. Aquesta tarifa es revisa cada tres mesos a partir de cotització del gas al mercat majorista. El seu preu solia ser semblant a la resta de tarifes del mercat lliure que la prenien com referencia, però la primavera del 2021 la cotització internacional del gas va començar a pujar i el Govern va decidir contenir l’impacte d’aquesta matèria primera sobre la tarifa regulada (TUR) limitant-ne l’augment trimestral.

Temes:

Govern