L’INE eleva una dècima el creixement en el primer trimestre

El PIB va pujar el 0,8% gràcies al turisme, el consum de les famílies i la inversió

L’INE eleva una dècima el creixement en el primer trimestre
1
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

L’economia espanyola va mantenir el seu perfil accelerat en el primer trimestre de l’any, fins i tot per sobre de les estimacions preliminars. L’Institut Nacional d’Estadística (INE) va elevar una dècima el creixement del primer trimestre de l’any respecte a l’anterior, fins al 0,8%. La nova estimació de l’INE publicada ahir també és una dècima superior a la registrada en el quart període del 2023, cosa que confirma el creixement accelerat de l’economia espanyola, que, en la primera part del 2024, va rebre un fort impuls del turisme i una aportació positiva de la inversió.

La despesa dels turistes estrangers (que va créixer el 17,4% en taxa trimestral), el consum interior de les llars espanyoles (+1,3%) i inversió en capital fix (+2,6%) van ser, per aquest ordre, els factors que més van aportar al creixement del PIB en la primera part de l’any, segons les dades actualitzades per l’INE després d’haver incorporat les fonts més recents d’informació econòmica.

Notícies relacionades

L’avenç trimestral del 0,8% és el més gran en gairebé dos anys i situa el creixement interanual (respecte al primer trimestre del 2023) en el 2,5%, davant el 2,1% del trimestre precedent. La demanda nacional va aportar 2,3 punts i l’externa va contribuir amb 0,2 punts. La taxa interanual del 2,5% és la mateixa que es va anotar, de mitjana, en el conjunt de l’any passat, malgrat els pronòstics inicials de desacceleració per al 2024.

Les hores treballades van variar un 1,3% interanual i l’ocupació en termes d’ocupats un 3,4% (en comparació amb el 2,3% i el 3,9% del trimestre precedent). "Continuem amb la ratxa de bones notícies en economia", va valorar el ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, en un vídeo difós després de conèixer-se la dada revisada de l’INE.