L’IVA de l’oli d’oliva serà del 0% fins al setembre i després pujarà al 2%

La previsió és recuperar el tipus originari del 4% per als aliments bàsics a partir del gener

L’IVA de l’oli d’oliva serà del 0% fins al setembre i després pujarà al 2%
2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El Govern va aprovar ahir un reial decret que prorroga durant els pròxims mesos bona part de l’escut social i de les mesures antiinflació adoptats després de la pandèmia i de la guerra a Ucraïna: la aplicació d’un IVA zero a l’oli d’oliva el pròxim trimestre, la pròrroga de la rebaixa de l’IVA a aliments bàsics, la retallada de l’IRPF per a 5,2 milions de contribuents amb rendes de fins a 22.000 euros, l’extensió del descompte de la llum per a llars vulnerables i de la tarifa barata de gas per a comunitats de veïns, l’allargament de les ajudes al cotxe elèctric fins a final d’any, la pujada del 2% del sou dels funcionaris amb efectes retroactius des del gener.

En concret, per a l’IVA rebaixat dels aliments, el Govern ha previst una recuperació gradual dels nivells previs de l’impost. Així, el decret preveu que la rebaixa de l’IVA al 0% en aliments bàsics –pa, ous, verdures o fruita– i, com a novetat, en l’oli d’oliva es mantindrà fins al 30 de setembre. A partir de l’1 d’octubre el gravamen per a aquests productes pujarà al 2%, fins al 31 de desembre. El pla és recuperar el tipus originari del 4% per a aquests productes i per a l’oli d’oliva (que ja deixarà de patir el 10%) a partir del gener vinent si es compleix la previsió del Govern d’una moderació de la inflació dels aliments en la recta final de l’any.

L’IVA de la pasta i dels olis de llavor (com el de gira-sol) es mantindrà rebaixat en el 5% fins a l’1 d’octubre i pujarà un esglaó –fins al 7,5%– en els tres últims mesos de l’any, abans de recuperar el gravamen originari del 10% a partir de l’1 de gener.

Així ho va explicar la vicepresidenta primera i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, que va remarcar com a novetat que, a partir d’ara l’oli d’oliva passarà a formar part del grup d’aliments amb un IVA superreduït del 4%, en lloc del tipus reduït del 10% a què estava adscrit fins ara. "És una decisió que reconeix la importància de l’oli d’oliva en la dieta mediterrània, per potenciar també aquest mercat, que ha tingut moltes dificultats en els últims anys fonamentalment derivades de la situació de sequera. Sens dubte, hem de cuidar aquest mercat i aquest producte com un dels nostres béns més preuats", ha remarcat la vicepresidenta.

Altres mesures

Notícies relacionades

A més, el decret incorpora una rebaixa de l’impost sobre la renda perquè no hi tributin les persones amb uns ingressos equivalents al salari mínim interprofessional (SMI), és a dir, de 15.876 euros en el còmput anual. Aquesta mesura tindrà un impacte pressupostari de 1.400 milions.

A més, el Govern ha decidit prorrogar fins al desembre del 2024 les ajudes a la compra del cotxe elèctric del pla Moves 3. També s’ha disposat d’un incentiu fiscal perquè la inversió d’empreses i autònoms en l’electrificació de la seva flota de vehicles i en punts de recàrrega pugui ser de lliure amortització l’impost sobre societats.

Temes:

Govern