Discrepàncies en les negociacions

La CEOE desafia Díaz i no portarà escrita una proposta de reducció de jornada

La patronal considera innecessària l’exigència de Treball per a la reunió de dilluns vinent perquè ja s’ha expressat verbalment 

Foment acusa la ministra de voler "carregar-se el diàleg social"

La patronal refusa cenyir-se al ritme establert per la vicepresidenta segona del Govern

Segons Cepyme, rebaixar la jornada amb el mateix sou implica un augment dels costos salarials

La CEOE desafia Díaz i no portarà escrita una proposta de reducció de jornada
3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Rosa María Sánchez

La patronal CEOE pretén desafiar l’ultimàtum llançat pel Ministeri de Treball i presentar-se dilluns vinent a la reunió de diàleg social per a la reducció de jornada a 37,5 hores sense portar una proposta per escrit. Així l’hi van reclamar des del departament dirigit per Yolanda Díaz en l’última reunió sobre aquesta matèria aquest dilluns passat, després d’acusar-los d’estar entorpint les negociacions tripartides amb els sindicats.

Fonts de CEOE van avançar EL PERIÓDICO que no portaran una proposta escrita a la reunió de diàleg social de l’1 de juliol per considerar-ho innecessari. Argumenten que les seves propostes ja han sigut expressades en les successives reunions i que aquestes inclouen que les jornades laborals s’acordin de forma bipartida als convenis col·lectius, ampliar el límit anual d’hores extraordinàries i avançar en mesures que permetin reduir l’absentisme laboral. El Ministeri de Treball ja ha posat en circulació un esborrany de la llei de reducció de jornada laboral i els empresaris temen que el document escrit que se’ls demana ara podria acabar sent instrumentalitzat en contra seu per part del Govern.

D’aquesta manera, l’organització que presideix Antonio Garamendi refusa cenyir-se al ritme que pretén marcar la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, que, després de les patacades electorals de Sumar en les eleccions gallegues, basques, catalans i europees, ha optat per prémer l’accelerador per mirar de tancar un acord sobre aquesta matèria abans de setembre. Els empresaris s’hi han mostrat contraris, especialment des que PSOE i PP han refet ponts amb l’acord per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

Entre les files dels empresaris van guanyant pes les veus que reclamen no donar més recorregut a la negociació que mantenen des de fa mig any amb el Ministeri de Treball i els sindicats per a la reducció de la jornada setmanal, des de les actuals 40 hores a 38,5 hores ja el 2024 i a 37,5 hores, al final de la legislatura.

El vicepresident de CEOE i líder d’ATA, Lorenzo Amor, ja va avançar ahir que "no té sentit" que presentin al·legacions a la proposta de Treball, ja que les negociacions s’han convertit en "pur teatre", segons va manifestar en declaracions a Canal Sur Radio recollides per Europa Press. No va ser l’únic que va exterioritzar el seu malestar. El secretari general de Foment, David Tornos, va acusar la ministra de Treball de pretendre "carregar-se el diàleg social" amb una proposta de llei "intervencionista" i que "només provoca que nous problemes i més costos per a les empreses", segons va afirmar en una jornada celebrada a la seu de Foment amb motiu del Dia de l’Empresa.

Segons dades de Cepyme, filial de la CEOE, rebaixar la jornada laboral de les actuals 40 hores a les 37,5 hores setmanals que pretén el Govern, amb el mateix sou, implicaria un augment dels costos salarials per a les empreses de 40.000 milions d’euros. Ja que per mantenir les mateixes hores treballades haurien de contractar més gent o ampliar l’horari a treballadors ja en plantilla.

Notícies relacionades

"¿De què serviria que enviéssim una proposta?", es pregunta un altre alt dirigent patronal consultat per aquest mitjà, que mira més cap al Congrés dels Diputats i la seva complicada aritmètica parlamentària per frenar la llei de reducció de jornada. Entre les files patronals, que sempre han advocat per enteses en les quals "prevalgui el sentit d’Estat" i "garanteixin el màxim nivell d’estabilitat possible", ha sigut vist amb bons ulls l’acord assolit aquesta setmana entre el PSOE i el PP per a la renovació de la cúpula del CGPJ.

Confien que no sigui l’únic pont per refer entre el bipartidisme i que això debiliti la posició de Yolanda Díaz dins del Govern, l’aïlli i rebaixi les seves pretensions en relació amb reformes com la reducció de jornada. No obstant, en el PSOE es manté que la reducció de jornada és un projecte de tot el Govern i reafirmen el seu suport a la ministra de Treball, informa Juan Ruiz. En la formació socialista fins ara han apostat per acompanyar la ministra de Treball per donar oxigen a l’espai polític de Sumar, debilitat després de la seqüència de mals resultats electorals.