Empreses

Grifols cau més del 12% després de la rebaixa de la seva nota de solvència per Moody’s

La qualificació creditícia contrasta amb la de l’agència Fitch, que aprecia millors perspectives en la multinacional catalana especialitzada en hemoderivats

Grifols cau més del 12% després de la rebaixa de la seva nota de solvència per Moody’s
2
Es llegeix en minuts

La rebaixa de la nota de solvència de Grifols per part de Moody’s no ha provat bé als inversors. Els títols de la multinacional catalana d’hemoderivats es van enfonsar ahir més del 12%, fins als 7,97 euros. Tot això es produeix després que Moody’s Ratings decidís dimecres rebaixar el ràting de família corporativa (CFR, per les seves inicials en anglès) de la companyia a B3 des de B2, amb perspectiva "estable". En un comunicat, la firma ha assegurat que, amb aquesta acció, "acaba la revisió per a la rebaixa iniciada el 5 de març del 2024".

I això contrasta amb l’informe d’una altra agència, Fitch, que el mateix dia va revisar la perspectiva de Grifols de negativa a "estable" i va reiterar la nota de B+, tot i que amb advertències sobre l’evolució futura. Al seu torn, bancs creditors han bloquejat el refinançament de Scranton, la societat en la qual hi ha la família Grifols, tot i que fonts del sector van assegurar que "les negociacions per trobar una solució continuen".

La companyia, que va celebrar fa dues setmanes la seva junta general, va rebre el suport majoritari dels seus accionistes en la seva estratègia per contrarestar els atacs promoguts des del gener passat pel fons baixista Gotham City.

La baixada de la qualificació de Moody’s "reflecteix l’encara elevat palanquejament de Grifols, fins i tot considerant la reducció de deute esperat per la seva recent venda d’actius, i una recuperació del flux de caixa lliure (FCF) més lenta de l’esperat, que resultarà en mètriques creditícies que estaran més en línia amb una qualificació de B3 en els pròxims 12 a 18 mesos". La companyia va tancar la setmana passada la venda del 20% de la seva filial xinesa Shanghai Raas a Haier per uns 1.600 milions. També va reestructurar els venciments de deute.

Notícies relacionades

"Les consideracions de governança també han sigut un factor clau de l’acció d’avui, en particular la limitada previsibilitat de l’acompliment financer i la gestió de riscos de la companyia, amb un historial d’acompliment deficient, la seva estructura organitzacional complexa i opaca i les seves transaccions amb parts relacionades, així com la rotació de la gerència", diu.

A Moody’s esperen que la companyia utilitzi els ingressos per la venda del 20% a Shanghai RAAS "per reduir el seu deute sènior garantit existent de manera prorratejada, inclòs el reembors d’uns 520 milions d’euros dels seus 838 milions d’euros pendents en notes sèniors garantides amb venciment el febrer del 2025".

Temes:

Grifols