Jaime Rodríguez Lagunas: "Moltes empreses desitgen aplicar la IA perquè tenen falta de recursos humans"

El líder global de dades i intel·ligència artificial per a les cadenes de subministrament a Accenture afirma que cap tecnologia ha impactat tant i tan ràpid com la IA generativa. I considera que és bo.

Jaime Rodríguez Lagunas: "Moltes empreses desitgen aplicar la IA perquè tenen falta de recursos humans"
3
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

Comencem pel bàsic. ¿Què és la cadena de subministrament?

És el que va des de l’adquisició dels materials per fabricar fins a la venda al client. Tot aquest flux del mig (enginyeria, i+D, fabricació, distribució...) és el que denominem cadena de subministrament. És el que marca tot el que està passant, des dels costos que tindrà vendre el teu producte, fins a la distribució i generació de demanda.

¿Quin paper hi juga la intel·ligència artificial?

En un entorn tan altament volàtil i competitiu com l’actual, la capacitat d’explotar el valor de les dades s’ha convertit en un recurs essencial i en un avantatge competitiu per a les organitzacions. Poden obtenir visibilitat en temps real de les seves operacions, identificar riscos potencials i ajustar les seves estratègies d’una manera més proactiva. Des del llançament de ChatGPT, l’interès per la IA ha provocat una expectativa i un interès sense precedents: un 97% dels executius reconeixen que la IA generativa obligarà les seves organitzacions a modernitzar la seva infraestructura tecnològica.

¿Què la fa tan atractiva?

Sobretot, tres capacitats clau. Comprensió del context (la IA generativa entén el context en el qual es troben les dades, és capaç d’analitzar i interpreta informació complexa), capacitat conversacional (resposta a preguntes, recomanacions, ajuda en tasques específiques...), i generació de contingut nou amb nivells de qualitat humans. Moltes de les tasques que fins ara trigàvem setmanes a fer es poden generar en minuts.

¿I per a l’univers de la cadena de subministrament en concret?

S’estima que un 43% de totes les hores de treball seran impactades per aquesta tecnologia. El 29% mitjançant l’automatització de tasques i el 14% per la complementació: és a dir, la IA pot augmentar l’eficiència de les hores de treball. La nostra visió és que aquest canvi ens permet avançar cap a una cadena de subministrament més autònoma, resilient i sostenible. Autònoma, perquè determinades decisions i execucions no requeriran la intervenció humana; resilient, perquè construeix visibilitat per anticipar i reaccionar amb mínim impacte davant la disrupció; i sostenible, perquè accelera els esforços de mesurament i descarbonització.

Malgrat que la preocupació sobre si la IA podrà superar l’humà sembla superada, és molt difícil no preguntar-se què passarà amb aquests perfils que avui es dediquen, per exemple, a vigilar o fer anar una màquina, quan aquesta aprengui a ser autònoma.

El que veiem és que hi haurà una transformació en els llocs de treball. Perfils que s’ajuntaran (que el que abans feien dues persones ara ho faci una), desaparició de les tasques més bàsiques, increment de tasques de més valor afegit... I és clar que desapareixeran feines, però això passa des de la revolució industrial. No és que l’humà hagi de desaparèixer a la cadena de subministrament, sinó que el nostre rol serà diferent.

Però això requereix inversió en formació...

Tots els nostres clients ho estan veient. A final el que han de fer és el que en anglès en diuen upskilling, reformar les seves persones i veure cap on enfocar-les per treure’ls més valor. Tots ells tindran un rol. No creiem que hi hagi una desaparició. De fet, hi ha moltes empreses desitjant que això tingui més aplicabilitat, perquè tenen falta de recursos humans.

Sí que és cert que cada vegada són més les companyies que es queixen de la falta de professionals...

Gairebé totes les converses amb els nostres clients estan anant en aquesta direcció. I molts dels seus professionals amb una experiència molt valuosa es jubilaran en els pròxims anys. No veuen com poden reemplaçar aquesta generació amb gent nova perquè no existeix. Allà és on estan jugant a veure si amb la IA poden pal·liar l’impacte que això tindrà.

Notícies relacionades

¿Em pot posar algun exemple d’aplicació pràctica?

Ara mateix falten planificadors, per exemple, i la IA pot millorar aquesta planificació de la demanda a través de xatbots que poden analitzar en un segon gran quantitat de dades no estructurades. També informes de mercat o informació de xarxes socials.

Temes:

Intel