El finançament de la vivenda

L’euríbor de juny apunta a una baixada més forta de les hipoteques

La referència per als crèdits hipotecaris d’interès variable se situarà entorn del 3,65% en el tercer mes consecutiu de descens

Per a una hipoteca mitjana, l’estalvi oscil·laria entre els 28,2 i els 40,48 euros mensuals

L’índex tendeix a l’estabilitat després de dos anys convulsos que van encarir molt les hipoteques

L’euríbor de juny apunta a una baixada més forta de les hipoteques
3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La mitjana del mes continua a la baixa i, a falta d’una dada per tancar el juny, se situa en el 3,65%. A l’allunyar-se més de la cota del 4%, la majoria dels hipotecats que hagin de renovar el seu crèdit hipotecari notaran una rebaixa en la quota.

En tot cas, la futura evolució de l’euríbor, que és el preu al qual els bancs es presten els diners entre si, seguirà pendent de conèixer la decisió que prengui al juliol el BCE, que, en principi, sembla que no tocarà el preu del diner, atesa l’evolució de la inflació. Al maig –l’última dada disponible–, el nivell general de preus a la zona de l’euro va registrar la seva primera pujada de l’any, del 2,4% del mes anterior al 2,6%.

Amb les dades actuals, la hipoteca mitjana, que a l’abril, segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE), es va situar en 139.328 euros a 24 anys amb una referència de l’euríbor + 1 punt, passaria, amb la mitjana actual, dels 832,21 euros mensuals de l’any anterior a 804,01 euros, que suposa un estalvi al mes de 28,2 euros, o 338,34 euros anuals, gairebé el doble que amb la baixada del maig. Si el préstec és de 200.000 euros, amb les mateixes condicions, es passarà de 1.194,60 euros a 1.154,12 euros, cosa que suposa un estalvi mensual de 40,48 euros, o 485,76 euros anuals.

Bones notícies

Des del comparador Kelisto són optimistes. "Tot i la incertesa sobre el que podria fer el BCE en els pròxims mesos i com impactarien les seves decisions en l’euríbor, hi ha una cosa que sembla bastant clara: l’estiu i el començament de la tardor portaran bones notícies per als que hagin de revisar la seva hipoteca variable. Tot i que l’euríbor no experimentarà caigudes brusques –no preveiem que acabi l’any per sota del 3,4%–, la comparativa any a any es començarà a fer amb els nivells màxims del 2023, quan l’índex va arribar a assolir el 4,16%, i això permetrà rebaixes importants en les quotes mensuals", destaca la portaveu de Kelisto.es, Estefanía González.

La tendència de l’euríbor és a l’estabilitat, després de dos anys molt convulsos, amb molts canvis a l’alça, que van encarir de forma abrupta les hipoteques d’interès variable i van provocar una allau de peticions de préstecs amb interès fix.

Segons el portal especialitzat iAhorro, "durant aquest primer semestre del 2024, l’índex de referència de les hipoteques variables més utilitzat a Europa no ha variat ni tan sols una dècima entre un mes i l’altre. És més, la diferència entre el valor mitjà anotat al gener i el del juny és de només 0,041 punts percentuals: del 3,609% registrat el primer mes de l’any fins al 3,65% que veiem ara, a falta de només una dada diària per tancar el mes".

Notícies relacionades

"A principis d’aquest any l’euríbor va baixar molt més de l’esperat respecte a com estava durant l’últim trimestre del 2023. Això ha portat una estabilitat d’aquest indicador en nivells que, tot i que són alts, continuen sent més baixos que els registrats l’any passat durant aquestes mateixes dates", segons Simone Colombelli, director d’hipoteques del comparador i assessor hipotecari iAhorro, que afegeix, que, tenint en compte la situació actual del mercat hipotecari, es podria dir que "ha sigut una bona arrencada d’any, que ha permès que els bancs hagin millorat les ofertes de les seves hipoteques respecte a com estaven fa uns mesos".

Aquesta situació també s’ha produït, en part, per la baixada que el BCE va aprovar a principis d’aquest mes. Els 0,25 punts percentuals de descens del preu del diner, afirma Colombelli, "han sigut de gran ajuda perquè la banca hagi abaixat els tipus d’interès i, sobretot, perquè tingui la intenció de continuar amb els ajustos a la baixa de les ofertes hipotecàries durant els pròxims mesos"..

Temes:

Euribor Euro