L’evolució dels preus

La inflació baixa al juny al 3,4% per la moderació dels aliments

L’abaratiment dels carburants, després de mesos d’escalada, contribueix a la retallada de l’IPC de dues dècimes respecte al maig

La inflació baixa al juny al 3,4% per la moderació dels aliments
2
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

La inflació es va situar al juny en el 3,4%, dues dècimes menys que al maig, segons la dada avançada facilitada ahir per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). El descens és fruit, segons la primera anàlisi que ha facilitat el Ministeri d’Economia, "de la bona evolució dels preus dels aliments", un comportament que es pot atribuir, en bona mesura, a l’anunci fet aquesta mateixa setmana pel Govern sobre la pròrroga del decret anticrisi que elimina l’IVA als aliments bàsics i que a partir d’ara s’aplicarà també a l’oli d’oliva.

Segons l’Executiu, ha sigut també determinant per a aquest descens "la baixada dels preus dels carburants", que ara feia uns mesos que estaven en escalada i que aquest juny per fi s’han reduït. Contrasta aquesta dada, no obstant, amb la de l’electricitat, que es troba aquest juny en l’entorn dels 54 euros el megawatt a l’hora (Mwh), per sobre del registrat el mateix mes de l’any anterior. Tal és així que la pujada de la llum dels últims mesos implicarà que al juliol l’IVA tornarà al 10%, segons l’establert pel Govern en el paquet de mesures anticrisi.

Amb aquesta reducció, l’índex de preus de consum (IPC) a Espanya es modera després de tres mesos de 2024 en què s’havien anat registrant augments consecutius, relacionats amb la pujada dels combustibles i l’electricitat. Amb tot, segons el Govern, el creixement intermensual des de principis d’any ha sigut ja més moderat que en el passat.

L’efecte de la guerra d’Ucraïna

La que no baixa és la inflació subjacent, la més estructural, ja que exclou els aliments no elaborats i l’energia, que se situa aquest juny en el 3%, al mateix nivell que al maig i tot just una dècima per sobre de la de l’abril. Són més de tres punts per sota de la del juliol del 2023, quan la taxa estava en el 6,2%. L’evolució del nivell general de preus, que es va disparar amb la guerra d’Ucraïna, va provocar una abrupta escalada dels tipus d’interès per part del Banc Central Europeu, fins a arribar el setembre del 2023 al 4,50%.

Notícies relacionades

Com a conseqüència d’una certa moderació en l’índex de preus de consum (IPC) de la zona euro, l’institut emissor va optar per aplicar la primera baixada del preu del diner en 8 anys en la reunió celebrada aquest mes, amb una retallada fins al 4,25%.

Ara els dubtes planen sobre la possibilitat de noves baixades dels tipus, que estan molt vinculades que es continuï moderant la inflació, l’objectiu de la qual és situar-se entorn del 2%.

Temes:

Govern IPC