La representativitat empresarial

Pimec guanya veu en el diàleg social i entra en el Consell Estatal de la Pime

Hereu obre la porta d’un dels òrgans consultius del Ministeri d’Indústria a la patronal catalana i agreuja l’enuig de la CEOE

Hereu: «¿Com no hauríeu de ser presents allà on es decideix el futur de les pimes? Us ho mereixeu»

El ministro Jordi Hereu, el president Pere Aragonès, el presidente de PIMEC, Antoni Cañete y el alcalde Jaume Collboni en la cena de los premios PIMES

El ministro Jordi Hereu, el president Pere Aragonès, el presidente de PIMEC, Antoni Cañete y el alcalde Jaume Collboni en la cena de los premios PIMES / .

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Ministeri d’Indústria ha reconegut a Pimec una vocalia en el Consell Estatal de la Pime, un òrgan consultiu en el qual figuren els agents socials més representatius. La patronal catalana guanya una altra cadira en el diàleg social estatal una vegada que el Govern espanyol ja li ha obert la porta del Consell Econòmic Social (CES) i ha fet el mateix amb la seva entitat germana, Conpymes, a l’Observatori Estatal de la Morositat Privada. L’Executiu està reconeixent representativitat empresarial a Pimec i els seus aliats, i això fa créixer l’enuig de la seva competidora a l’hora de representar els interessos de les empreses: la històrica patronal CEOE.

"¿Com no hauríeu d’estar presents allà on es decideix el futur de les pimes? [...] Us ho mereixeu", va dir el ministre d’Indústria, Jordi Hereu, al president de Pimec, Antoni Cañete, dimarts passat en la gala anual d’aquesta patronal. Les paraules d’Hereu responien a un reconeixement que encara no havia transcendit però que internament ja circulava. I és que, si el sopar es va celebrar el dimarts 25 de juny, Pimec sabia des del dijous 20 que tenia se li havia reconegut una vocalia en el Consell Estatal de la Pime, segons li va remetre per carta –a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO– el ministre a l’organització empresarial.

Guanyar veu en el diàleg social

El Consell Estatal de la Pime està format per un president –el ministre d’Indústria de torn–, dos vicepresidents –els secretari general i director general d’Indústria–, 22 vocalies ocupades per representants de l’Administració, quatre per a la CEOE, una per a les empreses de l’economia social, una altra per a la cambra de comerç, quatre per a sindicats i la que ara passarà a ocupar Pimec. El ple es reuneix de manera ordinària un cop per trimestre i una de les seves funcions és elaborar informes de seguiment sobre l’estat de les pimes i avaluar la nova normativa dissenyada pel Govern, que incumbeix directamens aquestes empreses.

Notícies relacionades

Guanyar representativitat per influir en la redacció de les lleis i defensar els interessos específics de les petites i mitjanes empreses és una de les màximes prioritats de l’actual president de Pimec, Antoni Cañete. Fins al punt que l’entrada al CES l’ha definit com el "gran èxit d’aquests 50 anys" d’història de Pimec, comparant-ho durant la gala de dimarts, a nivell pime, amb l’arribada de l’home a la Lluna.

El 30 d’abril, el BOE va recollir el reial decret mitjançant el qual es creava i regulava el Consell Estatal de la Pime i es regula l’Observatori Estatal de la Morositat Privada. En aquest decret es disposava una vocalia addicional per a una organització empresarial més representativa a nivell autonòmic, un seient que obria la porta a Pimec o a Pimeb (de les Balears). Finalment, Hereu va escollir la primera.