300 euros per tornar a casa

Desenes de treballadors afirmen haver sigut acomiadats l’endemà que companys seus denunciessin a EL PERIÓDICO impagaments i coaccions. «Ha sigut tota una estafa. Hem aguantat pensant que ens pagarien, però almenys veurem les nostres famílies», denuncien.

300 euros per tornar a casa
3
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Desenes de treballadors romanesos fins ara ocupats per una subcontracta participant en les obres del Camp Nou han sigut despatxats i comminats a tornar a Romania. Eurobau SRL, l’empresa que els havia portat des de l’est d’Europa per operar en la reforma de l’estadi, els ha abonat 300 euros perquè es costegin el viatge de tornada i els ha fet fora de l’hotel on fins ara vivien tots, a Calella (Maresme), segons denuncien alguns a EL PERIÓDICO. Un dia després que aquest mitjà publiqués les denúncies d’alguns dels seus companys per impagaments i coaccions, la subcontracta del Camp Nou (actualment investigada per Inspecció de Treball) els va comunicar que els seus serveis ja no eren requerits.

"Eurobau és una màfia, molt malament Limak, el Camp Nou... Ha sigut tota una estafa", crida al mig dels carrers de Calella en Ionut Constatin. És un obrer del Camp Nou que, fins dijous passat, treballava en la construcció del nou estadi blaugrana. Dimarts passat l’empresa li va donar 300 euros en efectiu perquè torni a casa. Segons el seu testimoni i el de la resta de treballadors consultats, aquests diners cobririen menys d’una setmana del sou que els van prometre quan els van oferir la feina a Romania.

"Hem aguantat pensant que ens pagarien, però almenys podrem veure les nostres famílies", explica en Shani, un altre company. La setmana passada van abandonar l’hotel de Calella, que fins ara allotjava centenars de treballadors del Camp Nou, per tornar en avió o autobús a casa. Si bé desenes dels seus treballadors han sigut instats a tornar a Romania, Limak, la responsable de les operacions de remodelació de l’estadi, afirma que Eurobau continua prestant-li serveis i no ha sigut expulsada de l’obra.

El 19 de juny, EL PERIÓDICO va revelar irregularitats entre els treballadors portats expressament des de Romania per ampliar el nombre d’efectius disponibles i complir a temps la reconstrucció del Camp Nou. La Inspecció de Treball dependent de la Generalitat està investigant l’empresa Eurobau per presumptament tenir treballadors sense donar d’alta a la Seguretat Social i sense contracte, així com per impagament de nòmines o salaris mal abonats, segons van explicar a aquest mitjà fonts coneixedores.

Un dia després de la publicació de les esmentades informacions, segons assenyalen una desena d’empleats amb qui ha pogut parlar aquest diari, és a dir, des de dijous 20 de juny, gran part dels empleats que Eurobau tenia a l’obra ja no han tornat a trepitjar les instal·lacions del Camp Nou. Sempre segons el relat d’aquests treballadors, van deixar d’anar a les instal·lacions del Barça i es van quedar a Calella.

Menys empleats

Notícies relacionades

Fonts presents a les obres de l’estadi expliquen a aquest diari que des d’aleshores només hi ha un petit grup d’empleats d’Eurobau que treballen a les instal·lacions, quan habitualment eren diverses desenes. "Després de l’escàndol sembla que els han fet fora... i hi ha fins i tot molts treballadors d’aquestes empreses romaneses que van sense armilles, com si no volguessin que se’ls relacioni amb ells", diuen aquestes fonts.

Feia dos mesos que alguns dels empleats expulsats aquesta setmana treballaven a les obres del nou Camp Nou. El seu relat és idèntic al dels empleats que van denunciar a EL PERIÓDICO i davant l’autoritat laboral les seves condicions. "Fa dos mesos que som aquí i no ens paguen mai, sempre diuen demà", explica en Shany, un altre obrer romanès. Diuen no haver vist, i encara menys firmat, cap contracte laboral abans ni durant el temps que han estat treballant a les obres del Camp Nou.