CONTEXT

Aprofitar la mar

Una de les iniciatives de més recorregut a llarg termini de Barcelona és l’aposta pel Mediterrani

Lluís Basiana, de Pronautic, frente a los locales de economía azul del Moll Mestral, en el Port Olímpic.

Lluís Basiana, de Pronautic, frente a los locales de economía azul del Moll Mestral, en el Port Olímpic. / Jordi Cotrina

2
Es llegeix en minuts
Jordi Alberich
Jordi Alberich

Economista

ver +

En aquesta Barcelona que va recuperant atractiu perdut, una de les iniciatives de més recorregut a llarg termini és l’aposta pel mar, que comença per la redefinició del Port Olímpic: la conflictiva àrea d’oci nocturn es va convertint en un espai d’activitat econòmica sustentat en el mar. Així, el denominat pol d’economia blava del Port Olímpic, situat al moll de Mestral i al dic de Recer, ha arribat ja al 50% de l’ocupació amb 17 empreses que ofereixen serveis vinculats amb la nàutica, la sostenibilitat i l’oci marí.

L’economia blava entén l’enorme oportunitat dels mars com a motors econòmics per generar ocupació i riquesa, i la seva primera exigència és el compromís a preservar els ecosistemes marítims. L’orientació de Barcelona cap aquesta economia respon a la nova mirada global sobre els oceans.

És interessant observar com amb la tecnologia, amb l’última derivada en forma d’intel·ligència artificial, que semblava aparcar el conegut per portar-nos a mons per descobrir, el que fem és redescobrir la riquesa econòmica en aquest món etern que sempre ha existit. Així, es pot entendre el retorn de l’agricultura quan semblava que era un sector del que podíem oblidar-nos, confiant que els mercats globals ja ens portarien el que necessitéssim des de qualsevol racó del món. No ha sigut així i les enormes millores en la producció agrícola porten a redescobrir el camp i a inversions milionàries en el sector agrari al nostre país.

Notícies relacionades

Al seu torn, fa pocs dies, amb motiu de la implantació dels centres de tractament de dades d’Amazon i Microsoft a l’Aragó, comentàvem la importància de la indústria i de les energies renovables per al seu desenvolupament. Aquesta dependència energètica pot, fins i tot, conduir a una redefinició geogràfica del mapa industrial espanyol que, en bona mesura, acabarà pivotant sobre la proximitat de les plantes de producció a centres de generació elèctrica sostenible. I ara redescobrim l’enorme valor dels oceans i la necessitat de cuidar-los.

Un creixent interès pel mar que exigeix importants inversions, des de noves infraestructures fins a sistemes d’exploració i recollida de dades amb el qual desenvolupar les múltiples fonts de riquesa com, entre d’altres, la pesca, la biotecnologia marina i les energies renovables oceàniques. Per tot això, davant aquesta nova mirada global cap al mar, resulta molt assenyat que Barcelona aspiri a convertir-se en la capital mundial de l’economia blava. Una aspiració que es veurà molt reforçada amb la Copa Amèrica. I tot això és una nova mostra que, si d’una vegada aparquem la destructiva utopia del procés i ens centrem en el bon govern de les coses, podem ràpidament recuperar presència i protagonisme perduts innecessàriament en aquesta llarga dècada de desorientació social i política.