El fons marí es projectarà en ‘streaming’ al Port Olímpic

Colocación de estructuras regenerativas de biodiversidad marina de Underwater Gardens en el Dic de Recer del Port Olímpic

Colocación de estructuras regenerativas de biodiversidad marina de Underwater Gardens en el Dic de Recer del Port Olímpic / UGI

1
Es llegeix en minuts
Glòria Ayuso
Glòria Ayuso

Periodista

Especialista en economia i sostenibilitat, economia blava, transició cap a una economia descarbonitzada.

ver +

Un dels atractius del nou Port Olímpic per a la ciutadania serà la projecció d’imatges a temps real del que passi sota l’aigua. BSM, el zoo de Barcelona i la UPC treballen conjuntament en un projecte que aplica robòtica i intel·ligència artificial. Aquest mes de juliol s’instal·laran càmeres als esculls artificials del Port Olímpic. El sistema permetrà el reconeixement automàtic de les espècies que passin per davant de la càmera. Bavoses, roncadors, serrans... Les imatges, que inclouran el nom de cada espècie, es podran veure als pals de publicitat, ja que BSM hi té reservat el 20% de tot el temps de projecció.

"Se sol pensar que al litoral de Barcelona no hi ha gaire vida", explica el director del zoo, Sito Alarcón, que assumeix que, per poder apreciar-la, "no tothom es pot posar unes ulleres de busseig i uns peus d’ànec". El 2003 l’ajuntament va crear uns esculls artificials a dos quilòmetres de la costa i 20 metres de profunditat, fondejant unes 370 estructures que han fomentat la proliferació de vida marina.

Notícies relacionades

La depuradora del Besòs, que va permetre la recuperació d’aquest riu que abocava aigües contaminades al litoral, va contribuir al restabliment de biodiversitat en una costa degradada. Vint anys després, al voltant d’aquestes estructures s’hi han observat fins a unes 300 espècies diferents, entre mol·luscos, crustacis, peixos i cucs. Un èxit que s’ha replicat aquesta primavera durant la reforma del dic de recer, fet malbé durant el temporal Gloria, en què s’han submergit noves estructures i biòtops per recuperar l’ecosistema. Amb aquest projecte "volem no només recuperar la biodiversitat marina, sinó també acostar-la a la ciutadania", assenyala Alarcón.

Així mateix, s’han instal·lat gabions recoberts amb closques d’ostra fixats als molls del Port Olímpic a un metre de profunditat.

Temes:

Barcelona Intel