La Generalitat troba impagaments d’un milió i mig en salaris del Camp Nou

La Inspecció de Treball catalana troba irregularitats en 40 de les 59 empreses que estan subcontractades 

L’organisme acredita prop de 16.000 hores extres no pagades o cotitzades

La minva mensual en les nòmines rondava els 400 euros al mes, tot i que podia arribar fins als 1.000

La Generalitat troba impagaments d’un milió i mig en salaris del Camp Nou
3
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Inspecció de Treball dependent de la Generalitat de Catalunya va regularitzar al voltant d’1,5 milions d’euros en salaris impagats o mal pagats a gairebé 1.100 treballadors subcontractats en les obres del Camp Nou. L’autoritat laboral va finalitzar les seves investigacions i durant les últimes setmanes va anar-ne notificant els resultats a les empreses i empleats afectats. Aquestes indagacions es van iniciar arran de les informacions publicades el novembre de l’any passat per EL PERIÓDICO.

Segons va poder recopilar aquest mitjà, els inspectors del Departament de Treball van acreditar incompliments generalitzats de la normativa laboral entre les empreses que van participar de la primera fase de reconstrucció de l’estadi del Futbol Club Barcelona. Són obres coordinades per l’empresa turca Limak Construction Europe S.L., a qui el Futbol Club Barcelona va confiar el nou Camp Nou. De les 59 companyies subcontractades participants, la policia laboral va poder acreditar faltes de diferent índole en 40 empreses. Una part d’elles segueixen operant en les obres de l’estadi, liquidats ja els processos de demolició i iniciats els de construcció de les instal·lacions.

A preguntes d’aquest mitjà, Limak no va voler realitzar declaracions. Fonts del Departament de Treball, per la seva banda, van declinar valorar qualsevol actuació realitzada per Inspecció.

EL PERIÓDICO, després de mesos d’investigació, va poder recopilar el testimoni i la documentació d’almenys cinc treballadors de cinc subcontractes diferents que van denunciar jornades de 10 hores diàries per salaris per sota de l’equivalent al salari mínim. Obrers com Mohamed, Mamadou i Ibrahim, contractats per empreses com Solrigol, Deinoa, Grup Yeste i Rinko, van denunciar l’"explotació laboral" que patien i que finalment la Inspecció de Treball ha acreditat

1.100 empleats

Sumant les 40 subcontractes incomplidores, gairebé 1.100 empleats haurien de rebre un increment del seu sou i ja se’ls ha abonat o se’ls abonarà una part de les hores extres que van treballar però no van cobrar.

Dos dies després de les informacions publicades per aquest mitjà, el 22 de novembre, un equip d’agents de la Inspecció de Treball es va personar al Camp Nou i va començar a requerir nòmines, registres de jornada i va entrevistar centenars de treballadors per preguntar-los per les condicions laborals. I comprovar si les respostes coincidien amb el que reflectien els papers. Llavors van trobar salaris mal pagats, ja fos perquè se’ls aplicava un conveni que no els tocava, o perquè se’ls aplicava el que els tocava però amb les quanties mal calculades. Segons les nòmines a les quals va poder accedir aquest mitjà, la minva mensual rondava els 400 euros, si bé en algun cas arribava fins a 1.000 euros menys del que haurien de cobrar.

La Inspecció de Treball, seguint el seu modus operandi habitual, va optar per prioritzar la via del requeriment. És a dir, instar primer les empreses que reparin les irregularitats i, en cas que no ho facin, sancionar-les. La gran majoria de les companyies inspeccionades van optar per la primera opció i van abonar 740.000 euros en salaris als treballadors i 360.000 a la Seguretat Social en concepte de quotes impagades.

Salaris mal pagats

Notícies relacionades

Les principals denúncies dels treballadors se centraven en salaris mal pagats i unes jornades maratonianes per sobre del que marca el conveni col·lectiu de la construcció de la província de Barcelona. L’autoritat laboral també va provar irregularitats en aquest segon aspecte. Concretament, va registrar 16.000 hores extres treballades i no cobrades. De manera que va obligar les subcontractes incomplidores a abonar uns 310.000 euros per aquests conceptes.

Durant les seves indagacions, els agents de la Inspecció de la Generalitat van acreditar, com també va avançar aquest mitjà, que les condicions de seguretat en l’obra compleixen amb la normativa vigent. Els treballs al Camp Nou van començar el mes de juliol del 2023 i avui, gairebé un any després, el saldo d’accidents laborals és baix i únicament hi ha hagut incidents lleus i un de greu. Xifres molt baixes si es té en compte la magnitud de l’obra.